Maia Sandu | Spațiul mediatic devine tot mai toxic
-
27 Noiembrie 2018 19:15
Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, susține că în Republica Moldova, spațiul mediatic devine tot mai toxic, tot mai dăunător pentru cetățeni, mai monopolizat. Potrivit ei, „peste 80% din cetățeni se informează de la televizor, iar informațiile primite de acolo le formează opțiunile, iar dacă aceste informații, care sunt expuse la televizor sau în ziare, sunt mincinoase și nu sunt adevărate, atunci oamenii riscă să facă o alegere greșită, iar opțiunile lor să nu fie formate corect”, transmite IPN.
Într-o conferință de presă, politiciana a declarat că manipularea și propaganda sunt principala armă a acestui regim. Potrivit ei, „degradarea spațiului mediatic este generată de abuzurile comise de către guvernare și a favorilor acordate unor instituții de presă afiliate puterii”.
Potrivit liderei PAS, organizația „Reporteri fără frontiere” atestă că politica editorială a principalelor instituții media urmează îndeaproape interese politice și de afaceri ale finanțatorilor. „Holdingul propagandei în Republica Moldova se extinde. Vorbim despre holdingul lui Plahotniuc, Dodon, mai recent holdingul Șor. Oamenii care sunt indicați ca proprietari ai acestor televiziuni sunt vizați în raportul Kroll, sunt oameni care se fac vinovați de furtul banilor publici. Pe lângă cele care se întâmplă în spațiul mediatic, marea problemă este cea a televiziunii naționale, care este susținută din banii cetățenilor, dar care nu activează în interesul public, ci al reprezentanților regimului”, a notat Maia Sandu.
În cadrul conferinței s-a făcut referire la mai multe articole publicate de ziare precum că „Maia Sandu și Andrei Năstase ar putea fi acuzați de trădare de patrie în interesul FSB-ului rusesc”. Sergiu Litvinenco, membru în Biroul Permanent Național al PAS, a declarat că în zilele următoare PAS va înainta cereri prealabile către publicațiile periodice care au publicat articole denigratoare la adresa formațiune. PAS va solicita dezmințire în cazul relatărilor false și vor cere dreptul la replică.
Sursa: IPN