Maia Sandu: Rep. Moldova trebuie să se pregătească pentru o iarnă grea. Ce spun experții

  • 14 Iulie 2022 13:19
Maia Sandu: Rep. Moldova trebuie să se pregătească pentru o iarnă grea. Ce spun experții

Rep. Moldova trebuie să se pregătească pentru o iarnă grea, a declarat președinta Maia Sandu. Experții în domeniul energetic susțin că avertismentele președintei sunt realiste și că există o mare probabilitate să rămânem fără gaze naturale rusești pe perioada iernii.

Președinta Maia Sandu a declarat la postul național de televiziune Moldova 1 că semnarea unui contract cu Gazprom de livrare a gazelor naturale către Republica Moldova la un preț mai mic a fost imposibilă. În acest context ea a spus că nu va vinde „o bucată de țară pentru ca să avem jumătate de an gaze mai ieftine”. Șefa statului a admis că Rep. Moldova la fel ca și toată lumea trebuie să se pregătească pentru o iarnă grea.

„Toată lumea se pregătește pentru o iarnă grea și îmi pare rău să o spun dar și noi trebuie să fim pregătiți pentru asemenea iarnă, asta înseamnă pe cât putem să ne izolăm locuințele, să reducem pierderile de căldură, pentru că aici va fi problema cea mare. Cum ne pregătim? Pe de o parte Guvernul lucrează la acest mecanism de compensații și va fi un fond de susținere a cetățenilor care au nevoie de această susținere. Evident că Guvernul caută și discută cu alți furnizori de gaze în situația în care Federația Rusă va decide să-i deconecteze pe toți, dacă și Rep. Moldova va ajunge în această situație”, a spus Maia Sandu.

Declarațiile președintei Maia Sandu trebuie luate ca atare. Există riscul real și posibil să rămânem fără gaze la iarnă și toate țările europene care sunt dependente de gazele naturale rusești lucrează în prezent la diferite scenarii de alternativă pentru a putea face față unei eventuale crize, susține expertul în domeniul energetic Ion Muntean. El spune că autoritățile, dar și populația poate să întreprindă anumite măsuri pentru a face față eventualelor deconectări de la gazele rusești.

”În Chișinău, cunoaștem că sistemul centralizat de termoficare poate opera pe păcură, prin urmare autoritățile publice centrale trebuie să facă suficiente rezerve pentru a le utiliza în locul gazelor naturale. Pentru păturile social vulnerabile trebuie asigurate rezerve de combustibil sub formă de combustibili solizi sau cărbuni. În ceea ce privește consumatorii care sunt conectați la sistemul centralizat de exemplu din Bălți și nu au o a doua opțiune de producere a sursei de energie termică sau consumatorii din Chișinău care au centrale individuale dar nu au posibilitate să se conecteze la sistemul centralizat sau la o altă sursă de încălzire, de exemplu de electricitate, sunt într-o situație mai dificilă. Probabil că ar fi destul de realist să examineze scenariile de a merge la țară, la o casă de vacanță dacă o au care să le permită utilizarea altor surse de producere a energiei termice”, a spus Ion Muntean.

În opinia unui alt expert în domeniul energetic, Victor Parlicov, o problemă  mai mare în iarna ar putea fi mai degrabă prețurile mari la gaze, nu deficitul de gaze.

Totodată, expertul atenționează că autorităților trebuie să intervină pentru a preveni tăierea în masă ilicită a pădurilor, în contextul creării unei panici în rândul populației care folosește lemnele pentru încălzire. 

”Ceea ce putem face acum de urgență în timpul puțin care ne-a rămas până se lasă frigurile sunt câteva elemente: 1. Perfecționarea mecanismelor de identificare și acordarea ajutoarelor pentru cei vulnerabili. Suplimentar la compensații , un alt element important ține de combustibilii alternativi decât gazul, pentru încălzire în perioada de iarnă. Trebuie să găsim lemne suficiente pentru a plasa pe piață, ca să putem păstra pădurile. În sensul acesta guvernul mai are de valorificat chiar o bază de producție pot să spun de combustibil pe bază de biomasă, de peleți, construită cu ajutorul guvernului Japoniei”, a declarat expertul.

Victor Parlicov a subliniat că  un element important ține de eficiența energetică, la izolarea caselor și clădirilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău