Maia Sandu: Referendumul va demonstra angajamentul nostru pentru pace, democrație și progres (Revista presei)

  • 20 Mai 10:00
Maia Sandu: Referendumul va demonstra angajamentul nostru pentru pace, democrație și progres (Revista presei)

Opoziția, adunată la aceeași masă pentru a hotărî dacă va avea un candidat comun la alegerile pentru funcția de președinte, titrează Ziarul de Gardă. Partidele de opoziție ar putea avea un candidat comun la alegerile prezidențiale din toamnă. Una dintre întâlnirile dintre liderii politici în cadrul căreia a fost discutat subiectul a avut loc săptămâna trecută, urmând ca în următoarea perioadă să fie luată decizia, potrivit fostului președinte Igor Dodon, informează Radio Chișinău.

Reuniunea opoziției ar fi avut loc la „invitația” jurnalistei Natalia Morari, care s-a retras pentru o perioadă din jurnalism, după ce a anunțat că tatăl copilului său este omul de afaceri Veaceslav Platon, condamnat anterior la 18 ani de închisoare în dosarul fraudelor bancare, iar ulterior achitat în urma rejudecării dosarului. La ședința comună au fost prezenți: deputatul neafiliat Gaik Vartanean, membru al partidului înființat de primarul Ion Ceban – Partidul Mișcarea Alternativa Națională (MAN); ex-bașcana Irina Vlah; președintele Partidului Socialiștilor Igor Dodon; președintele Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM) Ion Chicu; președintele partidului Liberal Democrat Vlad Filat și ex-ministrul de Externe în Guvernul Filip, Tudor Ulianovschi, informează Ziarul de Gardă.

Deschide.md reține declarația președintei Maia Sandu, la întâlnirea cu diaspora din Frankfurt: Referendumul va demonstra angajamentul nostru pentru pace, democrație și progres, titrează publicația. Președintele Maia Sandu a avut o întâlnire cu cetățenii moldovenii stabiliți în Frankfurt pe Main. Șefa statului a discutat cu cetățenii despre securitatea țării, educația și locurile de muncă, reforma justiției și despre rolul diasporei în dezvoltarea Moldovei. Maia Sandu i-a îndemnat să participe la referendumul pentru aderarea la Uniunea Europeană, cea mai importantă decizie de la obținerea independenței încoace. Prin votul lor, Moldova își poate demonstra angajamentul ferm pentru pace, democrație și progres, pe care ni-l dorim cu toții”, se menționează în mesajul președintelui Maia Sandu.

Partide afiliate lui Șor au fost sancționate pentru abateri în finanțarea campaniei electorale pentru alegerile locale noi, care au avut loc ieri în câteva localități, scrie Jurnal.md. Câțiva concurenți electorali au fost sancționați de către CEC pentru nerespectarea prevederilor legale despre finanțarea campaniei electorale pentru alegerile locale noi și parțiale din 19 mai 2024 . Comisia Electorală Centrală a luat act, în ședința de ieri, de datele din rapoartele privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile locale noi și parțiale din 19 mai 2024, la situația din 3 mai 2024, prezentate de concurenții electorali. În context, CEC a aplicat sancțiuni sub formă de avertismente concurenților electorali: Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Politic „ȘANSĂ, Partidul Politic Partidul pentru Viitorul Moldovei și Partidul Politic Partidul „RENAȘTERE”, pentru neglijarea obligației de a respecta prevederile Codului electoral în ceea ce privește informarea și prezentarea în termenul stabilit a informațiilor și rapoartelor privind gestiunea financiară.

Regimul schimbă retorica - se distanțează de narațiunile propagandiste „genocid economic” și „agresiune”, constată Zona de Securitate. Tiraspolul a propus vineri, la masa de negocieri, un proiect de declarație vizând „angajamentul părților de a soluționa conflictul exclusiv prin mijloace pașnice”, deși tot Tiraspolul este cel care creează tensiuni între părți. După introducerea taxelor vamale în mod egal pentru toți agenții economici de pe cele două maluri ale Nistrului, presa din regiune și exponenții regimului separatist de la Tiraspol au lansat o serie de acuzații și falsuri în adresa autorităților constituționale despre impunerea unei inventate „blocade economice” - acuzații pe care negociatorul regimului separatist le-a negat atunci când a fost întrebat de jurnaliștii „Zonei de Securitate”. Ignatiev nu recunoaște că pe canalul de Youtube al pretinsului „minister de externe” pe care îl conduce a apărut un reportaj despre presupusul „genocid economic” în care apare chiar el. La finalul discuției cu jurnaliștii de vineri, vicepremierul pentru reintegrare a reconfirmat că scopul final al acestor negocieri este reîntregirea țării.

Natalitatea în R. Moldova este într-o continuă scădere: Peste jumătate din familii au un singur copil, scrie Europa Liberă. În R. Moldova se nasc tot mai puțini copii. Anul trecut natalitatea a scăzut cu 11% față de 2022. Din cei 24 de mii de copii născuți în 2023, circa 60% sunt din zona rurală. Însă, sunt sate în care ani la rând nu s-a născut niciun copil sau în care anual se nasc 2-3 copii. În Coșcalia, raionul Căușeni, un sat cu peste 2.000 de locuitori, anul trecut s-au născut doi copii, iar în 2022 – trei. „Tinerii din satul nostru pleacă peste hotare sau la oraș. N-are cine naște copii la sat. Acum zece ani, anual se nășteau câte 20-30 de copii, acum câte 2-3, cred că în următorii ani nu se va naște niciun copil”, a spus Europei Libere Petru Pântea, secretarul consiliului local din satul Coșcalia, raionul Căușeni. „R. Moldova este într-o criză demografică profundă. Schimbarea comportamentului demografic al generațiilor noi care au intrat în circuitul demografic de reproducere al țării, migrația excesivă a populației reproductive și căsătoriile tardive, sunt doar câteva cauze”, a explicat Europei Libere, demograful, Valeriu Sainsus. Potrivit expertului, R. Moldova trebuie să se aștepte la o „devastare demografică” în situația în care, timp de aproape 25 de ani, sporul natural este negativ, adică mortalitatea depășește natalitatea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
31,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:1,54 m/s
Thu
23
Fri
24
Sat
25
Sun
27
Mon
28
Arhivă Radio Chișinău