Maia Sandu la Rotterdam: Acum, mai mult ca oricând trebuie să lucrăm împreună pentru a întări reziliența regiunii noastre și să reinstaurăm pacea oferindu-le țărilor ca R. Moldova o calea credibilă de acces în UE
-
01 Iunie 2022 13:04
Președinta Maia Sandu a susținut marți, la Rotterdam, cauza europeană a Republicii Moldova, într-un discurs pe care l-a rostit la tribuna Congresului PPE, ce mai mare familie politică europeană. Tema aderării la UE s-a aflat în centrul discuțiilor și în cadrul întrevederilor pe care Maia Sandu le-a avut la Rotterdam cu lideri europeni, inclusiv cu premierul român Nicolae Ciucă, transmite Radio Chișinău.
Prezentă la Rotterdam la Congresul Partidului Popular European, cel mai important grup politic european, președinta Maia Sandu și-a manifestat încrederea că familia popularilor europeni va putea ajuta R. Moldova să deschidă ușile către Uniunea Europeană.
Șeful statului a subliniat că Rep. Moldova are nevoie de sprijin pentru a face față provocărilor cu care se confruntă, dar și pentru a-și urma parcursul european.
Înțelegem că deciziile politice complicate trebuie să fie luate la nivelul Uniunii Europene. În acest caz, contăm din nou pe PPE, familia noastră politică, pentru a ne sprijini calea spre statul de țară candidată. Acum, mai mult ca oricând, trebuie să lucrăm împreună pentru a întări reziliența regiunii noastre și să reinstaurăm pacea oferindu-le țărilor ca Republica Moldova o calea credibilă de acces în Uniunea Europeană. Se spune că familia are prioritate mereu și am încredere că Moldova poate conta din nou pe PPE pentru a face față provocărilor actuale, dar și pentru a ne ajuta să deschidem ușile spre Uniunea Europeană”.
În marja evenimentului de la Rotterdam, președinta Maia Sandu a discutat cu prim-ministrul României Nicolae Ciucă și i-a mulțumit șefului Guvernului de la București pentru sprijinul oferit Rep. Moldova în gestionarea crizelor cu care se confruntă Chișinăul. Rep. Moldova mizează ”în continuare pe sprijinul României pentru acordarea statutului de țară candidată la UE”, după cum a scris Maia Sandu pe contul său de Twitter.
Totodată, Nicolae Ciucă, a pledat cauza Rep. Moldova la întrevederea avută cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Pe pagina sa de Facebook, Nicolae Ciucă scrie că i-a solicitat șefei executivului european ”să recomande ca Rep. Moldova să primească statutul de țară candidată la aderarea la UE.
Tema parcursului european al Chișinăului s-a aflat printre subiectele abordate de premierul român și în discuția cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, Nicolae Ciucă subliniind “importanța susținerii active, de către Uniunea Europeană, a parcursului european al Rep. Moldova, precum și a reformelor inițiate de președinta Maia Sandu”.
Și președintele României Klaus Iohannis i-a îndemnat marți pe ceilalți lideri din Uniunea Europeană să transmită “un mesaj politic puternic de susținere” pentru Ucraina, Rep. Moldova și Georgia. Șeful statului a subliniat, în cadrul summit-ului special al Consiliului European, că este importantă să se răspundă “pozitiv cererilor de aderare ale Ucrainei, Rep. Moldova și Georgiei, printr-un mesaj politic puternic de susținere”.
Amintim că avizul din partea Comisiei Europene și o poziție din partea statelor membre privind acordarea statutului de țări candidate la UE Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei sunt așteptate la summit-ul Consiliului European din 23-24 iunie.