Maia Sandu, la Paris: „Obiectivele expansioniste ale Kremlinului se întind dincolo de Ucraina, dar viitorul Republicii Moldova se află în Uniunea Europeană”. Franța va deschide o misiune permanentă de apărare la Chișinău

  • 07 Martie 17:07
Maia Sandu, la Paris: „Obiectivele expansioniste ale Kremlinului se întind dincolo de Ucraina, dar viitorul Republicii Moldova se află în Uniunea Europeană”. Franța va deschide o misiune permanentă de apărare la Chișinău

Președinta Maia Sandu întreprinde o vizită de lucru în Franța, în perioada 7-8 martie. Astăzi, Sandu a avut o întrevedere cu Emmanuel Macron, urmată de o conferință de presă. Astfel, președintele francez a reiterat sprijinul pentru Republica Moldova pe fondul agresiunii rusești împotriva Ucrainei, fiind totodată semnate mai multe acorduri de cooperare, inclusiv în domeniul apărării, transmite Radio Chișinău.

Președintele francez a spus că Franța va continua să sprijine Republica Moldova încă mai mult decât până acum, anunțând deschiderea „în lunile următoare” a unei misiuni permanente de apărare la Chișinău.  El a vorbit și despre consolidarea cooperării economice bilaterale, fără să dea mai multe detalii.

„Deschiderea unei misiuni permanente de apărare la Chișinău în următoarele luni va permite să lucrăm mai eficient pentru a ne consolida cooperarea în ceea ce privește educația, formarea și interoperabilitatea forțelor noastre armate”, a declarat Emmanuel Macron.

La rândul său, Maia Sandu a declarat că Franța și Președintele Macron, personal, se numără printre cei mai apropiați susținători ai Republicii Moldova.

„Franța a fost ferm alături de noi în chestiunile de securitate după invazia neprovocată a Rusiei împotriva vecinei noastre, Ucraina”, a subliniat Sandu.

Președinta a mai declarat că suportul pentru Ucraina, care se opune invaziei ruse, este vital pentru securitatea europeană.

„Astăzi, Ucraina este în prima linie. Prima linie în lupta pentru Europa, pentru tot ceea ce ne este drag, pentru tot ceea ce susținem ca europeni. Securitatea noastră comună este în joc în Ucraina.

Dacă agresorul nu este oprit, va continua, iar linia frontului se va apropia în continuare. Mai aproape de noi. Mai aproape de voi. Prin urmare, Europa trebuie să prezinte un front unit. Agresiunea trebuie respinsă de o forță puternică. Da, libertatea nu este gratuită, dar a avea în față un agresor încurajat ne va costa și mai mult”, a transmis președinta.

Maia Sandu a vorbit și despre pericolele la adresa Republicii Moldova provocate de Rusia.

„Noi, în Moldova, știm că obiectivele expansioniste ale Kremlinului se întind dincolo de Ucraina. Acțiunile agresive ale Rusiei de subminare a democrației din Moldova sunt o dovadă în acest sens.

Regimul de la Moscova încearcă să-mi controleze țara prin șantaj energetic, sponsorizarea protestelor, desfășurarea unor campanii de dezinformare, lansarea de atacuri cibernetice, intervenția în alegerile noastre, infiltrarea banilor murdari și chiar încercarea de lovitură de stat.

Întâlnirea noastră cu președintele Macron are loc în contextul unei încercări reînnoite a Rusiei și a reprezentanților săi de a pune presiune suplimentară asupra țării mele. Dar noi stăm drepți”, a punctat Sandu.

Președinta a reiterat angajamentul Republicii Moldova de aderare la UE.

Maia Sandu, la Paris: „Obiectivele expansioniste ale Kremlinului se întind dincolo de Ucraina, dar viitorul Republicii Moldova se află în Uniunea Europeană”. Franța va deschide o misiune permanentă de apărare la Chișinău

„Moldovenii au dreptul de a-și decide singuri viitorul, iar acest viitor se află în Uniunea Europeană. Sunt recunoscătoare pentru sprijinul constant și neclintit al președintelui Macron în timpul Președinției Franței la Consiliul European în prima jumătate a anului 2022 și la summitul din decembrie de la Bruxelles, care a aprobat începerea negocierilor de aderare.

Cu sprijinul Franței și al altor parteneri care ne sunt alături, știm că nu suntem singuri. Împreună ne vom asigura că Moldova va fi liberă, va fi pașnică și va fi în Uniunea Europeană”, a declarat Maia Sandu.

De menționat că, tot astăzi, în prezența președinților celor două țări, miniștrii apărării moldovean și francez, Anatolie Nostaîi și Sébastien Lecornu au semnat un acord de cooperare în domeniul securității și apărării. Un acord de cooperare economică pentru anii  2024-2029 a fost semnat de ministrul moldovean al econimiei, Dumitru Alaiba și ministrul francez pentru afaceri europene, Stéphane Séjourné.

Tot astăzi, la Paris are loc o reuniune online a miniștrilor Apărării și de Externe europeni, pe agendă fiind inclus și subiectul consolidării sprijinului militar pentru Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău