Maia Sandu, la încheierea reuniunii Platformei de Sprijin pentru Moldova: „Nimeni de unul singur nu reușește să facă lucruri mărețe. Noi credem în puterea comunității și în ceea ce vrem să creăm împreună cu UE”

  • 17 Octombrie 2023 17:11
Maia Sandu, la încheierea reuniunii Platformei de Sprijin pentru Moldova: „Nimeni de unul singur nu reușește să facă lucruri mărețe. Noi credem în puterea comunității și în ceea ce vrem să creăm împreună cu UE”

Rep. Moldova a reușit să treacă peste o iarnă dificilă, să ajute populația vulnerabilă la plata pentru energie, să-și întărească instituțiile în lupta cu  războiului hibrid al Kremlinului, a declarat președinta Maia Sandu la finalul lucrărilor celei de a patra reuniuni a Platformei de Sprijin pentru Rep. Moldova. În discursul său, șefa statului a mulțumit finanțatorilor, în special țărilor inițiatoare ale forului, România, Germania și Franța, datorită cărora R. Moldova a reușit să facă față crizelor precum celei din domeniul energetic, valului de refugiați, și să mențină economia funcțională, transmite Radio Chișinău.

În adresarea sa la finalul reuniunii, președinta Maia Sandu a comparat sprijinul pe care țările și partenerii externi l-au oferit și vor continua să îl ofere țării noastre, cu o ”clacă”, un obicei vechi în tradiția românească în care vecinii se adună pentru a se ajuta între ei la realizarea unor lucrări importante. Nimeni de unul singur nu reușește să facă lucruri mărețe, a spus șefa statului. Cu ajutorul prietenilor, Rep. Moldova este mai pregătită pentru această iarnă, iar șantajul energetic al Rusiei a eșuat. 

„Infrastructura noastră este echipată pentru a primi gaze din diverse surse, am făcut stocuri de resurse energetice și un sistem pentru a ușura povara prețurilor ridicate la energie pentru cei vulnerabili. Construim noi linii de electricitate cu România și stabilim obiective ambițioase de investiții în surse regenerabile.

Războiul brutal, neprovocat al Rusiei, pe care l-a declanșat asupra Ucrainei, a afectat economia noastră. În timp ce inimile noastre sângerează pentru suferințele teribile ale vecinilor noștri ucraineni, Moldova plătește și ea un preț – nu prin vieți omenești pierdute, ci prin progrese pierdute.”, a spus Maia Sandu.

Președinta Maia Sandu a subliniat că planul guvernării este să păstreze pacea și să asigure condiții de viață europene acasă:

”Să păstrăm pacea acasă, să asigurăm condiții de viață europene în localitățile noastre, să avem drumuri moderne în toată țara, cale ferată europeană, poduri care să ne conecteze la România și Uniunea Europeană. Vrem ca lumea întreagă să știe, Rep. Moldova este o țară sigură, liberă să își decidă viitorul, care înțelege gravitatea provocărilor ce stau în față și știe cum să le depășească în beneficiul cetățenilor săi”, a declarat Maia Sandu,

Totodată, șefa statului a atenționat că deși Rep. Moldova a devenit mai puternică în lupta cu dezinformarea și războiul hibrid al Rusiei, amenințările nu au fost încă depășite și  Rusia va încerca să influențeze alegerile locale de luna viitoare, prin folosirea de bani ilegali.

”Știm că vor fi atacați din nou la alegerile noastre locale de luna viitoare. Rusia și împuterniciții săi încearcă să folosească bani ilegali, introduși ilegal în țara noastră, să cumpere ilegal voturi, să mituiască cetățenii și să corupă democrația noastră. Dar vom riposta. Noi ripostăm”, a spus Maia Sandu

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:3,6 m/s
Wed
12
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Arhivă Radio Chișinău