Maia Sandu, la Forumul Național al Culturii: „Munca artiștilor care au creat la noi în țară este memoria noastră colectivă”
-
11 Octombrie 20:45
Astăzi, 11 octombrie, la Palatul Național „Nicolae Sulac”, a avut loc Forumulul Național al Culturii, eveniment la care a participat și președinta Maia Sandu, acolo unde le-a mulțumit tuturor celor care „fac parte din generațiile care au stat drept pe baricadele Renașterii Naționale, cât și din generațiile noi, care pun țara noastră pe harta creativă a lumii”.
Președinta a menționat că a fost o onoare să participe, astăzi, la Forumul Național al Culturii, acolo unde au fost prezenți scriitori, actori, muzicieni, arhitecți, regizori de film, critici literari, bibliotecari, artiști independenți, editori, muzeografi, coregrafi, artiști plastici, jurnaliști culturali - toți cei „care fac parte din generațiile care au stat drept pe baricadele Renașterii Naționale, cât și din generațiile noi, care pun țara noastră pe harta creativă a lumii”.
„Laolaltă, munca tuturor artiștilor care au creat aici la noi în țară este și memoria noastră colectivă. Toate spectacolele puse în scenă, toată proza care s-a scris și poezia, expozițiile de artă, cinematografia sau patrimoniul nostru arhitectural - toate acestea ne-au educat, ne definesc valorile naționale și ne modelează caracterul.
Plecăciuni tuturor celor care fac cultură, inclusiv la sate, unde nu e ușor. Remarcăm, însă, că acolo unde s-a dat dovadă de curaj și inițiativă, lucrurile s-au schimbat. Oriunde v-ați afla, la Soroca, Sângerei sau Cimișlia, dumneavoastră aveți un rol mare - crearea, în jurul caselor de cultură, a unui pol important de atracție, crearea unei comunități, iar o comunitate care are preocupări creative este o comunitate puternică și sănătoasă”, a menționat Maia Sandu.
Forumul a fost precedat, în prima parte a zilei, de mai multe paneluri de discuție concomitente, centrate sectorial pe:
- Rolul caselor de cultură în contextul noului Regulament de organizare și funcționare a casei de cultură: provocări și oportunități de implementare, la Muzeul Național de Artă a Moldovei;
- Consolidarea formațiilor artistice de amatori: regulamente, provocări și rolul lor în promovarea patrimoniului cultural imaterial, la Biblioteca Națională a Republicii Moldova
- Meșteșuguri tradiționale: reglementare, recunoaștere și protecție culturală, la Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Chișinău.
Forumul Național al Culturii a fost organizat de Ministerul Culturii, Moldova-Concert și Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial.