Maia Sandu la deschiderea Forumului pentru reformarea justiției și combaterea corupției: Restabilirea încrederii în actul justiției este o precondiție pentru ca oamenii să-și recapete încrederea în statul R. Moldova

  • 18 Noiembrie 2021 10:46
Maia Sandu la deschiderea Forumului pentru reformarea justiției și combaterea corupției: Restabilirea încrederii în actul justiției este o precondiție pentru ca oamenii să-și recapete încrederea în statul R. Moldova

Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova a ținut un discurs la deschiderea Forumului pentru reformarea justiției și combaterea corupției.

Reforma justiției țintește un domeniu anume, dar efectele acesteia vor fi resimțite de toată societatea. Restabilirea încrederii în actul justiției este o precondiție pentru ca oamenii să-și recapete încrederea în statul Republica Moldova. De aceasta depind investițiile în economie, dezvoltarea afacerilor, colectarea impozitelor, calitatea serviciilor publice,  într-un final, calitatea vieții cetățenilor în țara noastră.

Lupta cu corupția este și ea parte din această ecuație. Corupția împiedică dezvoltarea țării, ea este una dintre cauzele principale ale sărăciei cu care ne confruntăm. Prioritatea noastră este lupta cu corupția mare, cu infractorii care au transformat instituțiile statului în surse de rentă și venit personal. Dar acest flagel trebuie eliminat la toate nivelurile.

Trebuie să eliminăm și corupția cu care se confruntă cetățenii zilnic, atunci când solicită un serviciu public. Funcționarii corupți, obișnuiți să bage mâna în buzunarul omului, subminează încrederea omului în stat. 

Corupția distorsionează valorile noastre și ne oferă modele strâmbe, după care se conduc azi unii tineri și adulți laolaltă. Unii oameni nu mai prețuiesc educația și munca în calea lor spre o viață îndestulată. Aleg, în schimb, câștigul ușor și rapid, de multe ori ilegal sau la limita legii, aleg schemele de corupție sau evaziunea fiscală. Acest proces periculos erodează baza morală a societății noastre și trebuie oprit...

 

Noi nu vrem justiție la televizor. Nu vrem să ajungem în extreme în ceea ce privește desfășurarea lucrurilor în justiție. Noi vrem să fie respectată legea. Toate acțiunile de reformare în sectorul justiției și al combaterii corupției trebuie să consolideze încrederea în justiție și în funcționarea instituțiilor de drept”, a vociferat Maia Sandu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
4,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău