Maia Sandu, la 100 de zile de guvernare: ”Instituțiile statului sunt doar parțial eliberate de sub controlul fostului regim, în unele dintre ele continuă practicile de folosire a resursei administrative în scopuri de partid sau de grup” (Revista presei)

  • 20 Septembrie 09:31
Maia Sandu, la 100 de zile de guvernare: ”Instituțiile statului sunt doar parțial eliberate de sub controlul fostului regim, în unele dintre ele continuă practicile de folosire a resursei administrative în scopuri de partid sau de grup” (Revista presei)

Revista presei - 20 septembrie.

Ziarul de Gardă a solicitat fiecare ministru din actualul Cabinet să enumere trei succese și trei nereușite înregistrate în această perioadă de instituția pe care o conduce, la 100 de zile de activitate a Guvernului. Astfel, premierul Maia Sandu  afirmă că s-a reușit decapitarea regimului Plahotniuc. ”Am reușit să deblocăm finanțarea externă, în special din partea UE și FMI, și să îmbunătățim substanțial relațiile cu partenerii externi. Am pus bazele reformei justiției”, mai afirmă Maia Sandu. La capitolul nereușite, premierul afirmă: ”Instituțiile statului sunt doar parțial eliberate de sub controlul fostului regim, în unele dintre ele continuă practicile de folosire a resursei administrative în scopuri de partid sau de grup, iar acțiunile actualei guvernări sunt sabotate. (…) echipa guvernamentală a trebuit să aloce cea mai mare parte a timpului său pentru a stopa perpetuarea practicilor de irosire, furt și folosire în interese proprii a resurselor statului”, potrivit Maiei Sandu. Ministrul Justiției, Olesea Stamate, numără la capitolul realizări iniţierea elaborării proiectului de Lege cu privire la reformarea Curții Supreme de Justiție și a organelor Procuraturii și operarea modificărilor ce ține de numirea în funcție a Procurorului general, iar la nereușite: ”Dificultățile ce țin de realizarea reformei în justiție din motivul opunerii rezistenței actorilor din sectorul justiției, în special, a judecătorilor și a procurorilor, care se împotrivesc schimbărilor în domeniu”. Mai multe detalii vedeți pe pagina ZdG.

Convocarea Adunării generale a judecătorilor se va decide în instanţă”, titrează Europa Liberă. ”Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a amânat examinarea demersului semnat de peste 80 de judecători care au solicitat convocarea de urgență a Adunării Generale a Judecătorilor la care să se discute despre curățirea și resetarea sistemului judecătoresc, precum şi revocarea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. Între timp, judecătorii semnatari ai demersului au contestat la Curtea de Apel ceea ce numesc ei inacțiunea CSM. Membrii CSM au amânat examinarea revendicării deoarece au pus la îndoială autenticitatea demersului. Președintele interimar al instituției, Dorel Musteață, a spus că la Consiliu au ajuns mai multe scrisori prin care judecători care figurează printre semnatari își retrag semnătura pe motiv că au fost duși în eroare privind motivele convocării ședinței extraordinare”, notează Europa Liberă.

Democratul Alexandru Jizdan, care a fost acuzat anterior de Gheorghe Petic că ar fi coordonat acțiunile de contrabandă cu țigări în perioada în care era ministru de Interne, afirmă că nu se teme că va fi cercetat penal, pentru că nu a făcut lucruri ilegale, scrie portalul postului TV8. Jizdan este gata să voteze împreună cu deputații din fracțiunea sa orice proiect de lege care ar viza lipsirea de imunitate parlamentară a tuturor deputaților. „Un dosar penal asta nu înseamnă o condamnare în instanța de judecată. Eu am încredere în ceea ce am făcut. Nu am încercat niciodată să evit răspunsuri. Nu am de gând să plec din această țară și nu îmi este frică…”, a declarat deputatul PDM, la TV8.

”Ca musca care bâzâie calul”, își intitulează editorialul pentru Cotidianul Vitalie Călugăreanu. Autorul se referă la numeroșii pretendenți la fotoliul de edil al Capitalei și subliniază că a păstrat cacofonia în titlu, ”ca element de decor editorial”. ”Cu cât pute mai tare în Chișinău, cu atât e mai lung buletinul de vot. (…) Atât de mulți „salvatori” nu a mai avut Chișinăul de când mă țin minte”, notează autorul.

În opinia analistului Anatol Țăranu, citat de Tribuna, ”la această etapă șansele socialistului Ceban apar destul de consistente. (…) Cu toate acestea, eu cred că printre principalii favoriți ai cursei la Chișinău, indiscutabil, se situează și domnul Năstase. Dar cât nu pare de paradoxal, o anumită surpriză ar putea să furnizeze un candidat unionist, pro-românesc, de dreapta, care ar fi capabil să întrunească un vot consolidat al dreptei decepționate de actuala guvernare”.

Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Octavian Armaşu, prognozează o creştere a tarifelor la mai multe categorii de produse, însă va fi o creştere treptată. Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR Moldova. „Preţurile la alimente şi la produse nealimentare ne vor da bătăi de cap la toamnă”, spune Armaşu. Potrivit lui, în ultimele patru luni inflaţia s-a menţinut în coridorul de limită. ”Avem anumite presiuni inflaţioniste. Asta vine şi după majorarea salariilor în economie, inclusiv după schimbarea sistemului de salarizare în sectorul bugetar. Toate astea mişcă inflaţia în sus, am avut şi deprecierea leului primăvara”, a mai spus Guvernatorul BNM.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
13 °C
cer senin
Umiditate:82 %
Vint:3,6 m/s
Sun
16 °C
Mon
17 °C
Tue
17 °C
Wed
17 °C
Thu
16 °C

Curs oficial BNM 20 Octombrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3507 -0.0000
USD 17.4143 -0.0000
RON 4.0695 -0.0000
UAH 0.7026 -0.0000
RUB 0.2721 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău