Maia Sandu: Încercăm să atragem investitori străini, inclusiv în contextul acestei pandemii, care a creat tare multe probleme, dar a creat și niște oportunități pentru agricultură

  • 20 Noiembrie 2021 10:24
Maia Sandu: Încercăm să atragem investitori străini, inclusiv în contextul acestei pandemii, care a creat tare multe probleme, dar a creat și niște oportunități pentru agricultură

Pentru dezvoltarea agriculturii este nevoie de noi investiții. „Noi încercăm să atragem atenția lumii, să atragem atenția investitorilor să refacem imaginea Republicii Moldova. Pentru că până acum, vorbindu-se despre Republica Moldova, s-a vorbit doar despre hoție, furtul miliardului și foarte multe lucruri. Acum noi încercăm să refacem această imagine și să atragem investitori străini, inclusiv în contextul acestei pandemii, care a creat tare multe probleme, dar a creat și niște oportunități”, a declarat președintele Maia Sandu în cadrul unei conferințe de presă, vineri, răspunzând la o întrebare a IPN.

Șefa statului a explicat cum pandemia a creat oportunități pentru sectorul agricol. Oamenii încearcă să scurteze lanțurile de producție și să aducă producția mai aproape. Ca să reducă riscurile legate de perturbarea proceselor de producție sau impedimentele de transport, mai multe companii europene încearcă să aducă procesele de producție mai aproape. Președintele spune că Republica Moldova este suficient de aproape de UE ca să beneficieze de aceste procese. „Ce trebuie să facem, este să îmbunătățim semnificativ mediul de afaceri. Și asta trebuie să facă Guvernul. Să facem reforma justiției, asta este tare important pentru investitori, și să urgentăm reformele în educație, așa încât să avem forță de muncă competitivă, bine pregătită și, respectiv, să putem atrage aceste investiții”, a menționat Maia Sandu.

Referindu-se la cazurile în care producătorii din nordul țării au lăsat roada în livezi, Maia Sandu a spus că bucură recolta bună din anul acesta. Dar de fiecare dată când roada este bună, ajungem la altă problemă: unde vindem produsele? „Pe de o parte, ne întrebăm de ce până acum nu s-a dezvoltat industria de prelucrare. Și o parte a răspunsului este că au fost monopoluri. Au încercat unele companii să vină și să deschidă întreprinderi și nu au fost lăsate. Soluția, pe de o parte, este să se asigure reguli egale pentru toți. Și mai mult, să se creeze condiții pentru noi investiții. Au fost anunțate câteva investiții străine, de curând, inclusiv pe prelucrarea produselor agricole, în sudul țării. Și vor mai fi anunțate câteva proiecte de investiții majore. Agricultura noastră se va putea dezvolta doar dacă se va dezvolta industria de prelucrare”, a menționat maia Sandu.

Președintele s-a referit și la soluția agro-huburilor, în care producătorii mici ar putea să vândă producția. „Foarte mulți producători mici nu pot să ajungă pe piața de export, oricât de bune condiții am avea noi din partea UE. Și Guvernul o să insiste să crească cotele de export, ca să putem să exportăm mai mult. Dar pentru producătorii mici, pentru mulți dintre ei, e greu să ajungă de unii singuri pe piața externă. Și iată asta așteptăm de la Guvern. Până la anul sperăm să avem mult mai multe întreprinderi de prelucrare și eu chiar cred că asta este posibil”, a specificat Maia Sandu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău