Maia Sandu: Guvernul se bagă în buzunarul administrațiilor locale

  • 18 Ianuarie 2020 14:30
Maia Sandu: Guvernul se bagă în buzunarul administrațiilor locale

PAS acuză actuala guvernare de încălcarea autonomiei financiare a autorităților locale.

Guvernul RM a luat economiile autorităților publice locale destinate educației și cheltuielilor capitale fără a consulta autoritățile publice locale în privința redistribuirii resurselor. Această decizie încalcă principiile de bază ale administrației publice locale și autonomia financiară locală”, a declarat fostul ministru al Finanțelor, Natalia Gavriliță.

Ea a explicat că, în absența unui mecanism eficient de bugetare multianuală, APL fac economii din transferurile cu destinație specială pentru realizarea unor proiecte mai mari în localități, în anul următor. Decizia de a nu pune la dispoziția APL, economiile făcute în anul precedent, conform practicilor obișnuite, privează autoritățile publice locale de posibilitatea implementării proiectelor de importanță majoră pentru cetățeni, atenționează PAS.

Partidul Acțiune și Solidaritate cere Guvernului descentralizarea financiară, publicarea datelor pe localități cu privire la economiile APL la 31 decembrie 2019 și informarea cu privire la deciziile de a nu pune la dispoziția autorităților publice locale în anul 2020 a economilor făcute în 2019.

În diferite localități oamenii s-au plâns că aceste resurse nu au fost alocate, e vorba de milioane, vrem să știm care este suma pe țară. Această decizie denotă disperare, faptul că nu pot să-și îndeplinească angajamente și se bagă în buzunarul administrațiilor locale pentru ca să facă anume cheltuieli la nivel central. Asta se întâmplă”, a declarat președinta PAS, Maia Sandu.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:2,57 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău