Maia Sandu | Evoluția României în UE a încurajat și R. Moldova să meargă pe calea integrării europene și i-a dat speranța că această evoluție poate fi un model și pentru ea / FOTO

  • 18 Iunie 2022 11:41
Maia Sandu | Evoluția României în UE a încurajat și R. Moldova să meargă pe calea integrării europene și i-a dat speranța că această evoluție poate fi un model și pentru ea / FOTO

Președinta Maia Sandu a declarat în deschiderea ședinței comune a Parlamentelor României și Republicii Moldova, care se desfășoară sâmbătă la Chișinău, că evoluția României în UE a încurajat și R. Moldova să meargă pe calea integrării europene și i-a dat speranța că această evoluție poate fi un model și pentru ea. Maia Snadu a subliniat că autoritățile de la Chișinău sunt pe deplin angajate să consolideze democrația, să continue reformele, dar și să combată dezinformarea. R.Moldova are nevoie de sprijinul României pentru a continua reformele, a păstra pacea în interior și a continua integrarea în UE, a mai spus Maia Sandu.

Șefa statului a subliniat să Români a fost mereu alături de R.Moldova și a susținut-o pe plan diplomatic, economic și cultural. România este cel mai important partener economic al R.Moldova, a menționat Maia Sandu, invocând, între altele, și faptul că interconectarea energetică între cele două state ar trebui grăbită.

La rândul său, președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a menționat și el că România a spijinit mereu R.Moldova și că a știut să facă diferență între soarta cetățenilor și atitudinea meschină a unor lideri politici.El arătat că datorită sprijinului României, R.Moldova se poate conecta astăzi la UE, inclusiv energetic. În opinia sa, pe viitor R.Moldova și România ar trebui să se implice în consolidarea rutelor de transportare a cerealelor din Ucraina și în reconstrucția acestei țări afectate de război.

Președintele Senatului României, Florin Cîțu, a menționat că România sprijină ferm integrarea europeană a R.Moldova. Trebuie valorificat faptul că la Chișinău există acum o majoritate proeuropeană și să conectăm cât mai mult R.Moldova la UE, a spus Florin Cîțu.
El a subliniat că Bucureștiul va continua să acorde sprijin politic, financiar și tehnic R.Moldova.

În același context, președintele Camerei Deputaților din Parlamentul de la București, Marcel Ciolacu, a spus că cei care se opun apropierii R.Moldova de UE nu vor binele cetățenilor moldoveni. El a menționat că România nu doar sprijină obținereade către R.Moldova a statutului de stat candidat la UE, ci și accesul său la piața comunitară.

Potrivit lui Marcel Ciolacu, pe lângă istoria și limba comună, între R.Moldova și România ar trebui să existe și o zonă comercială comună. El a spus că România vrea să investească mai mult în R.Moldova și în acest scop ar trebui să existe anumite facilități fiscale pentru cei care vor veni cu investiții.
Marcel Ciolacu a afirmat că România și R.Moldova ar trebui să devină parteneri strategici și la reconstrucția Ucrainei. Președitele Camerei Deputaților a condamnat războiul din Ucraina și s-a întrebat retoric ce se va întâmpla cu R.Moldova, dacă Ucraina ar cădea.


România va sprijini și consolidarea capacităților de securitate ale R.Moldova astfel, încât această să-și asigure neutralitatea, precum și procesul de integrare europeană.


Deputații comuniști și socialiști din Legislativul de la Chișinău boicotează ședința comună a celor două Parlamente.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău