Maia Sandu după CSS: În continuare importăm prea mult în loc să producem acasă, trebuie să oferim asistență financiară țintită pentru persoanele vulnerabile
-
27 Mai 2022 13:26
Parlamentul și Guvernul urmează să examineze inflația și politica monetară din ultimele 18 luni și să ofere mai mult ajutor antreprenorilor și categoriilor sociale vulnerabile. Acestea sunt câteva dintre recomandările președintei Maia Sandu, în contextul creșterii prețurilor, după ședința Consiliului Suprem de Securitate de astăzi, transmite Radio Chișinău.
Inflația înaltă și creșterea prețurilor au fost discutate la Consiliul Suprem de Securitate (CSS), convocat de președinta Maia Sandu. Republica Moldova este afectată de inflație pentru că depinde foarte mult de importuri, iar un alt element al inflației mari este creșterea prețurilor la produsele energetice. Dincolo de efectele externe, însă, există și anumite elemente interne ale creșterii prețurilor, a declarat președinta Maia Sandu după ședința CSS.
În cadrul ședinței, șefa statului a cerut clarificări de la sectoare unde nu s-a intervenit la timp sau unde există în continuare monopoluri. Maia Sandu a spus că nu vor fi tolerate încercările de monopolizare.
„În continuare importăm prea mult, în loc să producem acasă, trebuie să oferim asistență financiară țintită pentru persoanele vulnerabile. Trebuie să consolidăm eficiența companiilor din sectorul energetic. Nu vom tolera încercările de monopolizare pentru extragerea de supraprofit”.
Președinta recomandă Parlamentului să constituie o comise care să examineze controlul inflației și politica monetară în ultimele 18 luni. O altă comisie parlamentară ar urma să examineze prețurile la carburanți. Guvernul ar urma să elimine restricțiile pentru producătorii locali, să lichideze lanțurile intermediare și să ofere totodată ajutor țintit categoriilor sociale care au nevoie.
De asemenea, săptămâna viitoare, Consiliul se va întruni pentru a discuta securitatea alimentară a Republicii Moldova.
Președinta Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate urmare a efectelor economice și sociale ale creșterii prețurilor și riscurile asupra economiei naționale.