Maia Sandu explică, în premieră, de ce nu a negociat direct cu Putin un preț mai bun la gaze: „Eu nu o să vând o bucată de țară doar ca să avem șase luni gaze mai ieftine” ( Revista Presei )

  • 14 Iulie 2022 10:13
Maia Sandu explică, în premieră, de ce nu a negociat direct cu Putin un preț mai bun la gaze: „Eu nu o să vând o bucată de țară doar ca să avem șase luni gaze mai ieftine” ( Revista Presei )

Revista Presei - 13 iulie 2022

Ziarul Național reține declarația președintei Maia Sandu, care explică, în PREMIERĂ, de ce nu a NEGOCIAT direct cu Putin un preț mai bun la GAZE: „Eu nu o să vând o bucată de țară doar ca să avem șase luni gaze mai ieftine”. Șefa statului l-a redus la TĂCERE și pe Dodon, „SLUJITORUL” Moscovei, titrează publicația. Președinta Maia Sandu susține că nu regretă nicio clipă faptul că nu a mers la Kremlin să negocieze cu Vladimir Putin un contract mai bun pentru furnizarea gazelor în R. Moldova, deoarece acest lucru ar fi presupus cedări nepermise. Ea a spus la Moldova 1: „Nu-mi pare rău că nu am plecat la Moscova. Noi am obținut un contract pe care puteam să-l obținem. Eu nu o să mă apuc să vând o bucată de țară doar ca să avem jumătate de an gaze mai ieftine. R. Moldova e o țară independentă și trebuie să ținem la acest lucru. Da, este greu acum, este greu pentru toți, pentru că nu s-au dezvoltat alternative, pentru că nu s-a investit în proiecte energetice, pentru că nu a existat interes. A existat interesul pentru anumite scheme de corupție, inclusiv la achiziția de gaze și energie electrică. Proiectele implementate acum vor da rezultate peste trei-patru ani… Acum trebuie să ne descurcăm pornind de la situația în care suntem și asta o să facem. Dar eu nu o să vând o bucată de țară doar ca să obținem un contract pe termen scurt”, a explicat Maia Sandu. Totodată, Maia Sandu l-a redus la tăcere pe socialistul Igor Dodon, care i-a reproșat de mai multe ori, din arest la domiciliu, că nu a mers să se întâlnească cu Putin. „Cei care astăzi povestesc despre ce fel de contract ar fi semnat ei, de ce nu au semnat un contract pe termen lung, la fel ca și unele țări din Europa? De ce nu au făcut acest lucru, dacă ei au această capacitate și dacă tot au slujit Moscovei, în loc să slujească propriilor cetățeni, propriului popor în acești ani? De ce nu au asigurat un asemenea contract? Nu l-au asigurat pentru că nu s-a putut. Așa cum nu au putut ei să facă, așa nu e posibil nici pentru noi, deoarece nu sunt condiții comerciale. Prețul pe care îl vedem noi astăzi nu este de piață, e un preț speculativ. S-au creat aceste circumstanțe așa încât prețul la gaze să zboare în cosmos”, a explicat Maia Sandu, citată de Ziarul Național.

Deputații socialiști încep să părăsească corabia lui Dodon, cel care riscă 20 de ani de pușcărie. Deputatul PSRM, Alla Dolință, a demisionat pe motiv că Socialiștii nu iau atitudine față de invazia Rusiei în Ucraina, scrie G4MEDIA. Deputata socialista Alla Donliță și-a prezentat miercuri demisia din funcția de parlamentar și a anunțat și că părăsește formațiunea pro-rusă Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), principala forță de opoziție din Legislativul de la Chișinău, pe motivul lipsei unei poziții tranșate a partidului față de invazia rusă în Ucraina. O investigație realizată de RISE Moldova despre sediul central al PSRM din Chișinău, arată că imobilul din strada Lazo 25 ar aparține Allei Dolință, printr-o firmă reprezentată de aceasta. Publicația notează că demisia Allei Dolință vine pe fondul celor cinci capete de acuzare pe numele liderului de facto al PSRM, Igor Dodon, care riscă o condamnare de 20 de ani. Anunțul despre depunerea mandatului parlamentar și a demisiei din rândul Socialiștilor a deputatei Alla Dolință, a stârnit un val de reacții atât din partea puterii, cât și a opoziției de la Chișinău. PSRM a denunțat demisia și a calificat-o ca o reacție la posibile presiuni din afara partidului.

Newsmaker scrie că „Mama fostului președinte al țării, Igor Dodon, a fost citată la Procuratură, pe 15 iulie, pentru a-i fi înaintată învinuirea în săvârșirea infracțiunii de complicitate la îmbogățirea ilicită – dosar în care figurează Igor Dodon, soția sa, Galina Dodon și fratele fostei prime doamne, Petru Merineanu. Potrivit Procuraturii Generale (PG), se întâmplă după ce, în urma perchezițiilor efectuate la aceasta, au fost depistate și ridicate din safeu mijloace bănești în sumă de aproximativ 690 mii lei, peste 17 mii euro și o mie de dolari.

Ziarul de Gardă, care continuă să urmărească cursa pentru CSM, scrie despre Judecători care au făcut achiziții cu mult peste venituri, magistratul din vizorul SIS și altul demis, apoi restabilit. Ziarul de Gardă a analizat activitatea, averea și integritatea celor  28 de judecători care s-au înscris în concursul pentru funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău