Maia Sandu: Așa-zisul incident de pe malul stâng al Nistrului este o provocare, însă prezența depozitului de arme la Cobasna este o problemă de securitate pentru Republica Moldova

  • 18 Martie 13:31
Maia Sandu: Așa-zisul incident de pe malul stâng al Nistrului este o provocare, însă prezența depozitului de arme la Cobasna este o problemă de securitate pentru Republica Moldova

Chișinăul infirmă informațiile din presa transnistreană despre un presupus atac cu dronă, în urma căruia ar fi fost distrus un elicopter, într-o unitate militară din Tiraspol, calificându-le drept tentative de a „induce frică și panică în regiune”. În cadrul unei conferințe de presă, președinta Maia Sandu a calificat astăzi incidentul din stânga Nistrului drept „o provocare”. În opinia unor analiști politici de la Chișinău, ar fi vorba despre „o tentativă și un scenariu de atac organizat, iar așa-zisele ”autorități” din regiunea separatistă sunt executori exemplari ai politicii promovate de Kremlin”, transmite Radio Chișinău.

Așa-zisul incident de pe malul stâng al Nistrului este o provocare, însă prezența depozitului de arme la Cobasna este, totuși, o problemă de securitate pentru Republicii Moldova, a subliniat președinta Maia Sandu într-o conferință de presă.

„Seamănă a acțiuni de provocare pentru ca să alimenteze frica și să creeze o situație tensionată. În general sigur că e periculos că avem un depozit de arme acolo și până să înceapă războiul eu am insistat în rezolvarea problemei pentru ca acel depozit de arme să fie distrus, însă Federația Rusă nu a răspuns pozitiv și a tergiversat subiectul. Prezența acelui depozit este o problemă, dar nu este o problemă iminentă și nu există riscuri de moment”, a declarat Maia Sandu.           

Incidentul din regiunea transnistreană despre presupusul atac cu dronă este perceput ca o nouă încercare de a submina autoritățile pro-europene de la Chișinău, a declarat pentru Radio Chișinău, comentatorul Ion Tăbârță. Analistul avertizează că incidentul va fi folosit ca armă împotriva guvernării actuale.

„Se dorește printr-o provocare de așa gen de a menține populația în alertă și în tensiune. Este ceva care foarte ușor și cu ochiul liber poate fi sesizat că este organizat. Avem un elicopter vechi, care o perioadă bună de timp nu s-a mai ridicat de la sol, care stă într-adevăr pe un aeroport militar din regiune. Acest elicopter, care cu anii nu s-a ridicat de la sol era plin cu combustibil în rezervoare, această explozie de dronă a fost dedesubt, nu deasupra. Este clar că a fost un scenariu pentru ca în mod special Moscova, dar și cei din regiune cu o jumătate de voce să dea vina pe Ucraina. În mod evident se dorește de a inocula în societatea moldovenească sentimentul că de fapt, Ucraina nu respectă suveranitatea teritorială a statului nostru. Totodată e și o modalitate de un nou atac mediatic asupra autorităților pro-europene de la Chișinău”, a declarat Ion Tăbârță.   

Expertul în securitate Ion Leahu a caracterizat incidentul drept o manevră propagandistică orchestrată de regimul de la Tiraspol pentru a servi interesele Kremlinului și a submina imaginea Republicii Moldova.

„Autoritățile din stânga Nistrului sunt executori exemplari a politicii promovate de Kremlin, iar Kremlin față de Republica Moldova întotdeauna a avut anumite rezerve și o atitudine foarte și foarte negativă. În virtutea unei asemenea atitudini ei nu au putut rata ocazia informațională care o oferă evenimentul din 17 martie, adică alegerile Președintelui Federației Ruse și au găsit o modalitate care corespunde viziunilor lor. A fost imitat un atac cu un explozibil care a explodat sub elicopter, lor nu le este milă de un elicopter care de mulți ani ruginește. În linii mari, acest caz nu o să schimbe raportul opiniilor -  cine a crezut o să creadă mai departe în așa zisele autorități de la Tiraspol, iar cine au fost obiectivi, vor fi obiectivi și în continuare”, a explicat Ion Leahu. 

Amintim că presa transnistreană și rusă au relatat, duminică, despre distrugerea unui elicopter militar, aflat la sol într-o unitate militară din apropiere de Tiraspol. Presupusul incident a avut loc în ziua în care locuitorii regiunii au votat la alegerile prezidențiale ruse, la cele șase secții de votare deschise de Federația Rusă în stânga Nistrului, în ciuda opoziției guvernului Republicii Moldova care a autorizat pentru acest scrutin doar o secție de vot la sediul Ambasadei Ruse la Chișinău

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău