Maia Sandu, îndemn către cetățeni în privința avertizărilor meteorologice: „Aveți grijă de voi și de familiile voastre”

  • 14 Iunie 10:16
Maia Sandu, îndemn către cetățeni în privința avertizărilor meteorologice: „Aveți grijă de voi și de familiile voastre”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a venit cu un apel către cetățeni, în legătură cu avertizările meteorologice de ploi puternice cu descărcări electrice, aceasta îndeamnându-i să aibă grijă de ei și de familiile lor, și să respecte recomandările autorităților. La fel, șefa statului a transmis condoleanțe familiilor celor două persoane decedate în urma furtunii, informează Moldpres.

Furtuna a dus pagube semnificative, dar mai tragic, a luat viața familiilor a doi oameni. Condoleanțe familiilor îndurerate. Din păcate, fenomenele meteo extreme sunt tot mai frecvente, iar asta înseamnă că trebuie să cunoaștem regulile de comportament ca să ne putem proteja mai bine”, a declarat Maia Sandu într-un apel video postat pe rețelele de socializare.

Maia Sandu îndeamnă cetățenii să evite călătoriile neimportante și să își supravegheze copiii, iar în caz de situații de risc să apeleze serviciul unic de urgență 112.

Președintele a adus mulțumiri angajaților instituțiilor responsabile care au muncit fără întrerupere pentru înlăturarea urmărilor intemperiei.

Vreau să le mulțumesc tuturor celor care zile și nopți au participat la lichidarea consecințelor acestor furtuni și mai ales pentru faptul că au fost alături de oameni și le-au acordat primul ajutor. Aveți grijă de voi!”, a încheiat Maia Sandu.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a prelungit avertizarea de Cod galben de instabilitate atmosferică pentru ziua de vineri, 14 iunie. Potrivit meteorologilor, se așteaptă averse cu descărcări electrice, posibil cu grindină.

Salvatorii recomandă cetățenilor să se abțină de la deplasări pe timp de ploaie iar în cazul în care nimeresc sub averse, să se adăpostească într-o clădire sau mașină îndepărtată de firele electrice și copaci, care pot cădea peste automobil.

Totodată, persoanele sunt îndemnate să evite aflarea înainte de furtună, în timpul, dar și după aceasta sub clădiri și instalații înalte, cum ar fi piloni, turnuri, stâlpi, dar și arbori înalți. La fel, cetățenii sunt rugați să nu atingă sau să calce cablurile căzute la pământ. 

Furtuna din ultimele zile a curmat viața a două persoane care au decdedat strivite de crengile copacilor prăbușiți de vântul puternic. 

Potrivit estimărilor hidrometeorologice, după data de 14 iunie, furtunile vor slăbi în intensitate și va veni o perioadă caniculară.

Citiți și:

METEO | Cod Galben de instabilitate atmosferică valabil și astăzi, până la ora 13:00

IGSU transmite atenționări cetățenilor, în contextul codului galben de instabilitate atmosferică

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
31,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Sun
25
Mon
22
Tue
20
Wed
22
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău