IGSU transmite atenționări cetățenilor, în contextul codului galben de instabilitate atmosferică

  • 13 Iunie 12:55
IGSU transmite atenționări cetățenilor, în contextul codului galben de instabilitate atmosferică

Conform datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), astăzi, 13 iunie, în intervalul de timp 11:00 – 22:00, pe arii extinse se prevăd averse puternice, însoțite de descărcări electrice, izolat cu grindină (în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 15-49 l/m2) și intensificări ale vântului în rafale de până la 15-20 m/s. În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență vine cu avertizări pentru populație, în vederea evitării situațiilor de risc sau pierderi de vieți omenești, transmite Radio Chișinău.

 
Așadar, gestionarii bazinelor acvatice sunt îndemnați să monitorizeze lacurile, iar în caz de necesitate să coboare nivelul acestora în vederea evitării inundațiilor. Totodată, să se asigure că digurile de protecție sunt bine fortificate.
 
În caz de vânt puternic și ploi abundente, specialiștii recomandă oamenilor adăpostirea în mod de urgență într-o clădire sau mașină îndepărtată de firele electrice și copaci, care pot cădea peste autovehicul.
 
Totodată, persoanele sunt îndemnate să evite aflarea înainte de furtună, în timpul, dar și după aceasta sub clădiri și instalații înalte, cum ar fi piloni, turnuri, stâlpi, dar și arbori înalți. Este important de reținut că distanța de siguranță este egală cu înălțimea construcției. Mai mult, în vederea evitării situațiilor fatale, cetățenii sunt rugați să nu atingă sau să calce cablurile căzute la pământ.
 
De asemenea, salvatorii recomandă ca, în timpul intemperiilor, aparatele și utilajele electrice să fie deconectate, iar geamurile și ușile locuinței să fie bine închise. Mai mult, specialiștii îndeamnă oamenii să nu atingă caloriferele și alte obiecte metalice, deoarece acestea conduc foarte bine curentul electric.
 
O atenție deosebită trebuie acordată și minorilor, astfel părinții sau cei care au în grijă copiii sunt rugați să nu-i lase de unii singuri acasă și să-i supravegheze în permanență, pentru a evita situațiile periculoase.
 
În condiții meteorologice nefavorabile, este esențial ca toți cetățenii să se pătrundă de responsabilitate pentru propria viața și a celor din jur, respectând cu strictețe recomandările autorităților”, mai specifică cei de la IGSU.
 
În caz de situații de risc și excepționale oamenii sunt îndemnați să apeleze de urgență Serviciul 112.
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:88 %
Vint:4,12 m/s
Tue
26
Wed
26
Thu
24
Fri
20
Sat
22
Arhivă Radio Chișinău