Maia Sandu, alături de Angela Merkel: Nu vrem doar să ne numim europeni, vrem să fim acceptați în UE ca un stat membru de încredere

  • 16 Iulie 2019 16:15
Maia Sandu, alături de Angela Merkel: Nu vrem doar să ne numim europeni, vrem să fim acceptați în UE ca un stat membru de încredere

Prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu, a întreprins astăzi o vizită oficială la Berlin unde a avut o întrevedere cu cancelarul german Angela Merkel. Maia Sandu a declarat că își dorește ca Republica Moldova să fie acceptată în Uniunea Europeană ca un stat membru de încredere. Relatează Radio România Chișinău.

Premierul Republicii Moldova Maia Sandu a declarat la conferința de presă comună cu cancelarul german Angela Merkel, că Guvernul de la Chișinău are în fața sa o misiune complicată de a restabili încrederea cetățenilor în instituțiile statului și de a lupta împotriva corupției. Ea a spus că pledează pentru numirea în funcțiile-cheie a unor persoane profesioniste și neafiliate politic.

Maia Sandu a vorbit și despre apropierea Rep. Moldova de Uniunea Europeană.

„Vrem să relansăm proiectul idealist cu privire la dezvoltarea Moldovei. Nu doar vom spune că suntem europeni. Ce ne propunem noi este să schimbăm Moldova din interior pentru a putea fi acceptați în Uniunea Europeană drept un membru de încredere, cu instituții democratice funcționale. Mai mult decât oricând, ne bazăm pe sprijinul vostru pentru procesul de transformare a Moldovei într-un stat european care pune interesele cetățenilor în capul listei de priorități”.

Cancelarul german și-a exprimat speranța că guvernul de la Chișinău va urma cursul pro-european la nivel politic și de apropiere de Uniunea Europeană. Angela Merkel a îndemnat autoritățile moldovene să continue lupta împotriva corupției și să facă mai transparente instituțiile statului în beneficiul cetățenilor.

Comentatorul politic Vlad Țurcanu consideră că relațiile pe care le stabilește acum Guvernul de la Chișinău cu partenerii externi vor produce rezultate. El consideră că această vizită este un lucru extrem de important și pentru relația bilaterală Chișinău-Berlin.

„Vedem că premierul Maia Sandu și ministrul de externe Nicu Popescu sunt vârfurile noastre de lance în politica noastră externă la ora actuală. De ei depinde modul în care se stabilesc aceste relații, de care depind și economia și stabilitatea R. Moldova. Relațiile care se stabilesc acum vor produce rezultate în perioada următoare și într-un viitor previzibil. Se știe că Maia Sandu a fost apropiată de cercurile politice germane și acu, prin intermediul unor emisari de rang secund, își asigură o intrare facilă în Cancelaria de la Berlin. E  o relație care nu se stabilește acum, are niște rădăcini.

Câteva fraze și câteva poze care se vor face astăzi cu Angela Merkel, unul dintre cei mai influenți politicieni europeni, îi vor asigura Maiei Sandu și Guvernului ei un parcurs politic fără impedimente prea multe de acum înainte.”

Agenda vizitei Maiei Sandu în Germania include și alte întrevederi la nivel înalt, printre care cele cu președintele Bundestag-ului și cu ministrul Afacerilor Europene.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău