Maia Sandu a vorbit despre fenomenul migrației la Forumul Strategic de la Bled: „Trebuie să facem eforturi și multe reforme pentru a-i convinge pe tineri să nu plece, iar pe cei care au plecat, să se întoarcă în Moldova”

  • 07 August 2023 13:18
Maia Sandu a vorbit despre fenomenul migrației la Forumul Strategic de la Bled: „Trebuie să facem eforturi și multe reforme pentru a-i convinge pe tineri să nu plece, iar pe cei care au plecat, să se întoarcă în Moldova”

Rata migrației este mai mică acum în Republica Moldova decât înainte, dar chiar și așa, sunt necesare schimbări în diverse domenii astfel încât oamenii să decidă să rămână acasă. Declarația aparține președintei Maia Sandu și a fost făcută astăzi în cadrul Forumului Strategic de la Bled, din Slovenia, în contextul subiectului legat de plecarea tinerilor și problemele cu care se confruntă aceștia în țările lor, transmite Radio Chișinău.

Șefa statului a enumerat câteva motive care au stat la baza migrației tinerilor de-a lungul anilor, invocând lacunele din sistemul de educație, lipsa oportunităților economice, precum și libertatea, accentuând aici că au existat regimuri care nu respectau drepturile omului.

„Încă mai trebuie să facem lucrurile ireversibile în Moldova, dar am reușit să schimbăm multe. Am început o luptă dificilă și îndelungată împotriva corupției, care nu este ușoară, dar astăzi în Moldova avem sprijin politic deplin în Guvern, în Parlament, și vom continua lupta. Trebuie să implicăm tinerii în politică. Probabil că avem astăzi cel mai mare număr de tineri în Parlament din istorie. Avem o cotă de femei, 40% dintre membrii parlamentului o reprezintă femeile. Avem mulți tineri în Guvern astăzi. Și avem câțiva oameni din diaspora care s-au întors acasă din străinătate. Desigur, nu este încă un număr critic pentru a face schimbarea și înțelegem că trebuie să facem eforturi și multe reforme pentru a-i convinge pe tineri, în primul rând, să nu plece, și apoi cel puțin în parte, pe cei care au plecat, să se întoarcă în Moldova”, a spus Maia Sandu. 

Forumul Strategic Bled este o conferință internațională anuală organizată din 2006 în Bled, Slovenia. Scopul său este de a aduna participanți din diverse domenii cu cunoștințe diverse și de a-i încuraja să facă schimb de opinii și să caute soluții pentru provocările prezente și viitoare. În plus, Forumul este, de asemenea, o oportunitate unică pentru întâlniri și crearea relațiile cu părțile interesate.

Tags

Alte Noutati

LIVE:  Știri
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:4,63 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău