Discursul Maiei Sandu la Summitul pentru Pace în Ucraina: „Chiar dacă noi avem resurse limitate, avem o dorință puternică de a ajuta”

  • 16 Iunie 10:50
Discursul Maiei Sandu la Summitul pentru Pace în Ucraina: „Chiar dacă noi avem resurse limitate, avem o dorință puternică de a ajuta”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a ținut ieri, 15 iunie, un discurs la Summitul pentru Pace în Ucraina, care s-a desfășurat în orașul Burgenstock din Elveția. În alocuțiunea sa, șefa statului a subliniat sprijinul ferm al Republicii Moldova pentru Ucraina și angajamentele țării sale pe care și le asumă în direcția păcii și securității în regiune.

În cadrul discursului, Maia Sandu a reafirmat angajamentul de neclintit al Republicii Moldovei pentru restaurarea păcii în Ucraina și în Europa.

Chiar dacă noi avem resurse limitate, avem o dorință puternică de a ajuta. Republica Moldova a făcut pași importanți în conformitate cu formula de pace a Ucrainei. În privința securității alimentare, noi facilităm exporturile de cereale din Ucraina către piețele globale...În privința măsurilor umanitare, noi am primit sute de mii de refugiați...În privința justiției, noi ne-am alăturat registrului pagubelor al Consiliului Europei, pentru a ne asigura că Rusia va plăti reparații”, a declarat Maia Sandu.

Președinta a vorbit și despre provocările pe care le întâmpină Republica Moldova, inclusiv atacurile hibride coordonate de Rusia, menite să submineze democrația și să influențeze alegerile din toamnă.

În încheiere, vreau să fiu clară: pacea Ucrainei este pacea Moldovei – și, în această lume interconectată, pacea globală nu poate exista fără aceasta. Numai uniți, pe toate continentele, putem să asigurăm un viitor pașnic pentru toți”, a subliniat Maia Sandu.

La summitul desfășurat în perioada 15-16 iunie în Confederația Elvețiană, au fost prezenți lideri din peste 90 de state. Scopul reuniunii a fost de a discuta calea către o pace justă și durabilă în Ucraina și în Europa.

Discursul integral al președintei Republicii Moldova, ținut la Summitul pentru pace din Elveția, îl puteți găsi aici.

Citiți și:

Președinta Maia Sandu va participa la Summitul pentru pace în Ucraina, desfășurat în Elveția

Summitul pentru pace în Ucraina s-a deschis la Burgenstock, Elveția, cu participanți din peste 90 de țări, inclusiv R. Moldova

 FOTO | Maia Sandu la Summitul din Elveția: „Pacea Ucrainei este pacea Republicii Moldova”

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:73 %
Vint:3,09 m/s
Tue
20
Wed
21
Thu
23
Fri
23
Sat
23
Arhivă Radio Chișinău