Maia Sandu a solicitat Parlamentului și Guvernului să creeze Curtea Anticorupție – o instanță specializată care să investigheze cazurile de corupție mare și corupție în sistemul de justiție
-
17 Martie 2023 14:16
Președinta Maia Sandu a susținut astăzi un discurs neașteptat în plenul Parlamentului. Șefa statului a solicitat Legislativului și Guvernului să creeze Curtea Anticorupție – o instanță specializată care să investigheze cazurile de corupție mare și corupție în sistemul de justiție. În discursul său Maia Sandu a denunțat eforturile conjugate ale Kremlinului și Partidul Șor de a destabiliza Rep. Moldova, transmite Radio Chișinău.
Șefa statului a vorbit despre susținerea fără precedent de care se bucură în prezent Rep. Moldova pe plan extern și-a încheiat discursul cu convingerea că Moldova va deveni membră a Uniunii Europene până în anul 2030. Relatează Ina Guțu.
În discursul de aproape 40 de minute, ținut în debutul ședinței de astăzi a Parlamentului, președinta Maia Sandu s-a referit la principalele amenințări, provocări și preocupări din prezent din Rep. Moldova.
Șefa statului a atenționat asupra intențiilor Kremlinului de a schimba calea europeană a Rep. Moldova, prin acțiuni de destabilizare și încercările de a da jos actuala guvernare, inclusiv cu sprijinul oligarhului fugar Ilan Șor.
„Gruparea Șor are o misiune clară de la Kremlin și FSB - să aducă războiul în Moldova. Scopul lor este să organizeze destabilizări și să dea jos prin violențe guvernarea aleasă în mod democratic.
Însă azi Moldova nu mai este pradă unor asemenea trădători. Instituțiile noastre nu mai sunt instrumente în buzunarele lor. Ele încep să-și recapete și să-și reconstruiască independența și puterea de a proteja interesele țării. Moldovenii nu au fost niciodată aliați cu ucigașii, iar cei care vor să vadă țara în război trebuie opriți și sancționați. Ei nu reprezintă poporul nostru”, a spus Sandu.
Maia Sandu susține că în prezent nu există pericolul ca războiul să se extindă și pe teritoriul nostru, datorită rezistenței trupelor ucrainene: „Armata rusă nu poate ajunge aici atât cât Ucraina se ține pe picioare - și apără și Moldova. Le suntem recunoscători ucrainenilor pentru eroismul lor și dragostea lor de libertate. Anume pentru că armata rusă nu poate ajunge pe teritoriul țării noastre, Kremlinul încearcă să destabilizeze situația din interior, plătind cu bani murdari hoții din Moldova”.
Maia Sandu a dat asigurări că instituțiile specializate reușesc să prevină încercările de destabilizare din Rep. Moldova:
„De fiecare dată, și în toamna anului trecut, și mai recent, când au existat încercări de a face haos, de a aduce violență în țară, instituțiile noastre au reușit să descopere și să prevină asemenea lucruri. Cât voi fi președinte Moldova va sta dreaptă”, a menționat președinta.
Șefa statului a vorbit despre reforma și curățarea justiție, subliniind că acest proces va fi dus la capăt în pofida rezistenței din sistem.
„Corupția la nivel înalt este cel mai mare pericol la adresa Moldovei. Suntem datori și obligați în fața cetățenilor să pedepsim marii corupți și să nu le permitem să ne mai controleze țara. În acești 2 ani justiția a avut independența să facă dreptate oamenilor. Dar nu a făcut-o.
Solicit Parlamentului și Guvernului să creeze Curtea Anticorupție, o instanță specializată care să investigheze cazurile de corupție mare și corupție în sistemul justiției. Nu mai avem timp să lăsăm corupții din sistem să amâne la nesfârșit propria curățare. Doar atunci când legea va fi în capul mesei, iar fiecare își va face treaba la locul lui vom reuși să corectăm răul făcut țării noastre” ,a menționat Maia Sandu.
Președinta Maia Sandu a apreciat sprijinul fără precedent de care în prezent se bucură Rep. Moldova:
„Astăzi Moldova nu este singură. Împreună am câștigat respectul țărilor libere și puternice ale lumii față de cetățenii noștri și vă asigur că pacea și democrația din țara noastră vor fi protejate. Președintele Iohannis a declarat ferm că România nu va abandona Republica Moldova în nicio circumstanță. Avem sprijinul garantat al României, în primul rând, și al Statelor Unite ale Americii și țărilor membre ale UE, în fața provocărilor”, susține șefa statului.
Integrarea europeană este singura cale pentru dezvoltarea Rep. Moldova, a spus Maia Sandu făcând apel la unitate și consolidarea eforturilor tuturor în realizarea acestui deziderat.
„Anul 2023 va fi despre o Moldovă care se ridică și devine puternică. Despre cetățenii noștri care se unesc și muncesc pentru a aduce Uniunea Europeană acasă. Credința mea este că moldovenii sunt neam de gospodari, care înfruntă greutățile cu fruntea sus și reușesc în situații incredibil de complicate. Să ne aducem aminte că avem un neam demn și să credem că puterea de a ne ridica se află în noi înșine. Eu cred în Moldova. Vreau și voi să credeți în Moldova. Moldova europeană este unica noastră cale. Noi suntem generația care va duce Moldova în Uniunea Europeană și o vom face până în 2030. Vă mulțumesc!”, a punctat Maia Sandu.