Maia Sandu: Programa școlară va fi revăzută

  • 04 Septembrie 2014 15:20
Maia Sandu: Programa școlară va fi revăzută

Ministerul Educației își propune să elaboreze programe de studii mai relevante și standarde profesionale noi pentru pedagogi și directorii de școală.

 

De asemenea, va fi propusă majorarea fondurilor alocate instituțiilor de învățământ pre-universitar, potrivit ministrului Educației, Maia Sandu, care a participat la un Club de presă, organizat de Centrul pentru Investigații Jurnalistice. 

Programa școlară va fi revăzută, astfel încât să răspundă necesităților educației, au subliniat reprezentanții Ministerului Educației. Noul curriculum se va axa pe principii precum învățarea pe parcursul întregii vieți, cultivarea spiritului civic și a creativității, dar și a responsabilității elevilor.

Totodată, va fi revizuit procesul de evaluare, astfel încât să stimuleze progresul elevilor. Un experiment în acest sens este în derulare la liceul Academiei de Științe, a menționat șefa direcției învățământ preuniversitar, Valentina Chicu.

De asemenea, vor fi elaborate noi standarde profesionale pentru pedagogi, a declarat ministrul adjunct al Educației, Liliana Nicolaescu-Onofrei.

Directorii școlilor vor fi aleși în bază de concurs, iar candidații trebuie să dea dovadă că au calități de lider și capacități bune de comunicare.

Totodată, școlilor le va fi oferită mai multă independență financiară, a declarat ministrul Maia Sandu. Astfel, se propune micșorarea sumei pe care pot să o rețină consiliile raionale de la școli, de la 5, la 3 la sută din bugetele instituțiilor.

Maia Sandu a adăugat, în context, că anul acesta nicio școală nu va fi supusă procesului de optimizare.  Deciziile de reorganizare a școlilor sunt luate de consiliile raionale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:6,69 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău