MAI, obligat să distrugă informațiile obținute de la structurile neconstituționale de la Tiraspol în perioada 1991 - 2005. „Problemele identificate au creat senzația de legitimare a pretinselor cauze penale”

  • 03 Iunie 2020 15:11
MAI, obligat să distrugă informațiile obținute de la structurile neconstituționale de la Tiraspol în perioada 1991 - 2005. „Problemele identificate au creat senzația de legitimare a pretinselor cauze penale”

La 20 mai 2020, Curtea Supremă de Justiție a decis în mod irevocabil menținerea în vigoare a deciziei Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP) din 16 noiembrie 2018, prin care MAI a fost obligat să distrugă informațiile obținute de la structurile din regiunea transnistreană în perioada anilor 1991 – 2005 și care sunt în continuare stocate în Registrul de Stat, se arată într-un comunicat al Asociației „Promo-Lex”.

Reamintim că anterior, la 16 noiembrie 2018, CNPDCP a adoptat 2 decizii, în privința a 2 beneficiari ai Asociației Promo-LEX, în care a constatat ilegalitatea stocării și păstrării de către Ministerul Afacerilor Interne a informațiilor parvenite de la structurile din regiunea transnistreană. CNPDCP a constatat că autoritățile constituționale, în speță Ministerul Afacerilor Interne, nu poate garanta și/sau legitima temeinicia și veridicitatea acestor informații. Ca urmare, Ministerul Afacerilor Interne a fost obligat să distrugă aceste informații.

În urma unui proces care a durat mai bine de 2 ani, Curtea Supremă de Justiție a dispus irevocabil că decizia CNPDCP din 16 noiembrie 2018 este una legală. Astfel, a intrat în vigoare obligația MAI de a distruge informațiile parvenite de la structurile din stânga Nistrului.

Potrivit avocatului Asociației Promo-LEX, Pavel Cazacu: „Aceste dosare au scos în evidență practica vicioasă de recepționare și stocare continuă de către autoritățile constituționale a informațiilor parvenite de la structurile de facto din regiunea transnistreană. Mai mult ca atât, problemele identificate au creat senzația de legitimare de către autoritățile constituționale a pretinselor cauze penale intentate de către structurile din regiunea transnistreană. Chiar dacă pe parcursul examinării acestor cauze, Ministerul Afacerilor Interne a completat la 29 martie 2018 Instrucțiunile privind ordinea de eliberare a cazierelor judiciare, cazierelor contravenționale și altor certificate, astfel încât la perfectarea acestor acte să se ia în calcul doar informația emisă de către organele constituționale de drept și justiție ale Republici Moldova (sublinierea ne aparține), problemele anterioare nu au fost înlăturate. Or, informațiile înregistrate în Registrul de Stat în perioada anilor 1991 – 2005, sunt în continuare păstrate în Registrul de Stat. Acest fapt confirmă odată în plus necesitatea executării de către MAI a deciziilor adoptate de CNPDCP din 16 noiembrie 2018”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău