Mai mulți părinți au semnat o petiție online în adresa autorităților prin care solicită ca grădinițele să activeze în regim normal, așa cum era până la pandemia de COVID-19

  • 11 Februarie 2021 13:02
Mai mulți părinți au semnat o petiție online în adresa autorităților prin care solicită ca grădinițele să activeze în regim normal, așa cum era până la pandemia de COVID-19

Mai mulți părinți au semnat o petiție online în adresa autorităților prin care solicită ca grădinițele să activeze în regim normal, așa cum era până la pandemia de COVID-19. În cazul în care acest lucru nu e posibil, aceștia solicită îndemnizații pentru cei care sunt nevoiți să părăsească locul de muncă pentru a sta acasă cu copiii. Autoritățile municipale susțin că au făcut o solicitare în acest sens în adresa Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, însă nu au primit, deocamdată, un răspuns.

Autorul petiției este Ana Damian, mama unui copil de trei ani. Ea spune că în curând trebuie să revină la serviciu, dar nu are cu cine să lase copilul, deoarece, în prezent, la grădinița unde merge micuțul ei, copiii frecventează instituția fie peste o zi, fie peste o săptămână. În petiția, care a fost semnată, deja, de peste 2200 de părinți, se solicită revenirea la regimul normal de activitate a grădinițelor cu frecventarea zilnică de către toți copii, nu doar de către cei ai căror părinți activează în domeniul medicinii, pedagogiei și apărării, a subliniat Ana Damian. 

Am încercat să vorbesc cu directoarea grădiniței să văd dacă sunt soluții ca copilul să frecventeze zilnic grădinița, dar mi-a zis că nu poate să facă nimic. Solicităm ca regimul de activitate a grădinițelor să fie prelungit. În prezent, este aproximativ de la 08.00 până la 17.30. Mulți părinți, inclusiv și eu, când revin la serviciu, nu vor avea posibilitatea să ia copiii la vreme de la grădiniță deoarece lucrează până la 17.30. Respectiv, eu undeva la orele 18.00 o să ajung la grădiniță. Până acum puteau frecventa zilnic grădinița copiii angajaților din domeniul medicinii, pedagogiei și apărării. Domeniul în care activez eu nu face parte din aceste trei, respectiv, va trebui să fim cu regim redus, adică, sau peste o zi, sau peste o săptămână cum este în instituția noastră de învățământ, a subliniat Ana Damian.

Viceprimarul capitalei, Angela Cutasevici, a declarat pentru Radio Chișinău că autoritățile municipale au făcut o adresare către Comisia Naționale pentru Sănătate Publică în care au solicitat permisiunea de a încadra un număr mai mare de copii în grădinițe, însă nu au primit, deocamdată, un răspuns.

Acum zece zile a fost ultima adresare din partea primăriei pentru a oferi posibilitate de încadrare a unui număr mai mare de copii, ținând cont și de statisticile pe care le urmărim continuu și am rugat Comisia Națională  Extraordinară de Sănătate Publică să ne permită să aplicăm acea limită de standard care există în documentele regulatorii să excludă acei patru metri care sunt prevăzuți pentru fiecare copil și să revenim la acei doi metri care sunt indicați în toate normativele. Noi în continuu suntem în discuții, dar nu ne-a venit un răspuns, a precizat Angela Cutasevici.

Potrivit ultimelor informații prezentate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, la data de 5 februarie, cinci grădinițe și 36 de grupe de copii se aflau în carantină, fiind confirmați pozitiv cu COVID-19 - 15 copii, iar 999 fiind în autoizolare. De asemenea, 54 de cadre didactice au fost testate pozitiv cu noul coronavirus, în autoizolare aflându-se 193 de educatori.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău