Mai mulți membri ai Academiei de Științe critică reforma inițiată de autorități

  • 14 Iulie 2017 13:37
0%
00:00:00
00:00:00

Mai mulți membri ai Academiei de Științe critică proiectul de lege care prevede reformarea instituției.

Academicienii nu sunt de acord cu mai multe prevederi din acest proiect, inclusiv cu cele care lipsesc AȘM de dreptul a fonda instituții, dar și faptul că institutele din cadrul Academiei vor fi trecute în jurisdicția Ministerului Educației. Membrii Academiei se tem că dacă acest proiect va fi votat de Parlament, ei nu vor putea să se ocupe de cercetare. 

Proiectul de lege, care prevede reformarea Academiei de Științe, va transforma instituția doar într-un „club al savanților notorii” și va afecta activitatea de cercetare, susțin cercetătorii:

„Trecerea, inclusiv, cea mecanică, a institutelor Academiei de Științe la alte entități este un regres al întregului sistem și nu va conduce la dezvoltarea științei”.

„Să se insiste ca Academia să aibă dreptul de a fonda institute, de a-și definitiva instituția”

„Academia trebuie să fie reformată, nu lichidată, în așa mod se lovește în potențialul intelectual”.

„Noi nu putem să ieșim în stradă să blocăm ceva, trebuie să găsim o altă soluție”.

Academicienii susțin că proiectul de lege care a fost aprobat în ședința de Guvern de la începutul acestei săptămâni este unul diferit decât cel pregătit inițial și că documentul a fost adoptat cu încălcări, fără a fi consultată comunitatea științifică. 

„Centrul oamenilor de știință are dreptul să aleagă membri, dar nu are dreptul să facă cercetări. E nonsens, domnilor! Eu înțeleg că profesorii de la universități trebuie să aibă posibilitatea să se ocupe de știință. Dar știința fundamentală printre altele nu se face: să te ocupi și cu predarea lecțiilor și cu știință nu se face. Știința necesită consacrare. E o greșeală”, a spus academicianul Teodor Furdui. 

În urma reformei propuse de Guvern, Academia de Științe a Moldovei (AȘM) va rămâne fără o serie de atribuții, întrucât unele entități vor trece în subordinea viitorului Minister al Educației, Cercetării și Culturii. Fondurile destinate cercetării nu vor mai fi administrate de Academie, ci de o nouă structură, Agenția pentru Cercetare și Dezvoltare, care va fi subordonată Guvernului. Premierul Pavel Filip declarase atunci că   Academia trebuie să se ocupe de știință și nu de administrarea clădirilor. Potrivit premierului, acest proiect de lege va permite să ajungă mai multe fonduri la cei care fac știință.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău