Mai mulți bani și mai multă putere pentru OMS, cerința Germaniei și Franței în cadrul măsurilor de reformă ale organizației
-
20 August 2020 10:23
Germania și Franța vor ca Organizația Mondială a Sănătății (OMS) să primească mai mulți bani și mai multă putere, în cadrul măsurilor de reformă ale organizației, după ce pandemia de Covid-19 a scos în evidență lacunele financiare și legale ale agenției ONU, potrivit unui document intern obținut de Reuters, citată de News.ro.
Reformele propuse ar putea fi discutate la OMS la jumătatea lunii septembrie, au declarat pentru Reuters trei oficiali familiarizați cu discuțiile, într-un ritm rapid care ar confirma îngrijorările tot mai mari ale celor două puteri europene cu privire la organizație, pe care o consideră ca fiind supusă influențelor externe într-un mod excesiv.
Într-un document comun difuzat printre diplomați implicați în negocierile de reformă, Berlinul și Parisul afirmă că mandatul OMS, care include prevenirea epidemiilor în întreaga lume și susținerea guvernelor în combaterea acestora, nu este susținut de resurse financiare și puteri legale suficiente., ”A devenit clar, nu numai în timpul pandemiei actuale, că OMS nu are capacitatea suficientă de a îndeplini acest mandat”, se arată în documentul văzut de Reuters.
Un diplomat occidental la Geneva a declarat, referindu-se la contribuțiile statelor membre bazate pe PIB: ”Punctul cheie este neconcordanța dintre mandatul OMS și finanțare. Este foarte pro-OMS, ar trebui să aibă mai mulți bani și (ei solicită) creșterea contribuțiilor evaluate. ”
Franța și Germania caută să obțină un consens „de la Washington și până la Beijing” în jurul acestui document, a spus o sursă apropiată discuțiilor.
Această inițiativă arată interesul intens al celor două țări pentru o revizuire care vizează consolidarea OMS, în pofida faptului că discuțiile pe această problemă cu Statele Unite, în cadrul G7, s-au prăbușit în august, din cauza opiniilor diferite despre reformă.
Planul de reformă franco-german este axat pe consolidarea OMS, în parte pentru a împuternici organizația să fie mai critică față de statele membre care nu respectă regulile globale privind transparența în raportarea problemelor de sănătate și boli.
Un oficial al guvernului german, solicitat să comenteze documentul, a spus: ”Germania împreună cu alții doresc o reformă, negocierile sunt în curs pe diferite niveluri.”
Ministerul sănătății francez nu a fost disponibil pentru comentarii.
O purtătoare de cuvânt a OMS nu a putut furniza informații.
Citiți continuarea pe news.ro