Mai multe țări reimpun măsuri de izolare, iar termenul de „al doilea val” de COVID-19 a fost utilizat oficial

  • 14 Septembrie 2020 13:03
Mai multe țări reimpun măsuri de izolare, iar termenul de „al doilea val” de COVID-19 a fost utilizat oficial

Temut în întreaga lume, ''al doilea val'' al pandemiei de coronavirus a luat avânt - termenul a fost utilizat oficial în Austria, Israelul a decis să reimpună măsuri de izolare, iar o restricție strictă privind adunările la care participă mai mult de șase persoane intră în vigoare luni în Anglia, relatează AFP.

În Israel, rata cazurilor de infectare din această țară este în creștere, cu 153.217 de cazuri de COVID-19, dintre care 1.103 decese, la o populație de 9 milioane.

Conform datelor colectate de AFP, Israel este a doua țară din lume cu cele mai multe cazuri de coronavirus nou pe cap de locuitor în cursul ultimelor două săptămâni, după Bahrain. Acest stat a devenit duminică seara prima țară puternic afectată de coronavirus care a reimpus măsuri de izolare la nivel național, timp de cel puțin trei săptămâni.


Măsurile de izolare reimpuse în Israel vor intra în vigoare începând de vineri, 18 septembrie, odată cu Rosh Hashana (Anul Nou evreiesc), vor continua în timpul sărbătorii de Yom Kippur și vor lua sfârșit la 9 octombrie, de Sukkot (sărbătoarea Tabernacolelor), au precizat autoritățile. Astfel, israelienii nu vor mai avea voie să iasă la o distanță mai mare de 500 de metri de domiciliu, spațiile comerciale neesențiale vor fi închise, inclusiv mall-urile, și vor fi interzise întâlnirile cu mai mult de zece persoane, printre alte restricții. Școlile vor fi de asemenea închise. Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv va rămâne însă deschis.

Noi măsuri de izolare, cel puțin parțiale, intră de asemenea în vigoare, luni, la Jakarta, în urma unei agravări a epidemiei, la trei luni după ridicarea restricțiilor.

Al doilea val vizează și Regatul Unit, unde peste 3.500 de cazuri noi de COVID-19 au fost înregistrate vineri, conform cifrelor guvernamentale, cel mai grav bilanț zilnic consemnat după data de 17 mai. Și rata de reproducere a coronavirusului (denumită ''R'') se situează în prezent între 1 și 1,2, adică peste nivelul care antrenează o accelerare a cazurilor de contaminare.


''Regula celor șase'' în Anglia

De luni, o restricție strictă privind adunările la care participă mai mult de șase persoane provenite din gospodării diferite intră în vigoare în Anglia (dar nu și în alte regiuni ale Regatului Unit). Această restricție se aplică în spațiile închise și în aer liber, cu excepția școlilor, locurilor de muncă, nunților sau înmormântărilor.

Marți, toate întâlnirile între prieteni sau familii vor fi interzise la Birmingham, al doilea oraș cel mai populat din Regatul Unit, potrivit unei decizii a autorităților locale. Localnicii pot merge în continuare la cafenele, restaurante sau magazine, dar nu pot întâlni alți oameni din gospodării diferite.

''Al doilea val'' a fost întotdeauna o expresie de temut. Aceasta a devenit realitate, a declarat cancelarul austriac Sebastian Kurz duminică, avertizând că țara sa se află ''la începutul celui de-al doilea val'' și că se va depăși în curând cifra de 1.000 de cazuri noi pe zi. Kurz a chemat populația să respecte cu strictețe măsurile antiepidemice și să reducă la maximum contactele. Începând de luni, măștile care sunt deja impuse în supermarketuri și mijloacele de transport public devin obligatorii în toate unitățile comerciale și clădirile publice din Austria.

Aceeași îngrijorare se manifestă și în Republica Cehă, care a înregistrat sâmbătă, pentru a treia zi consecutiv, un număr record de cazuri de infectare, cu 1.541 de cazuri noi, potrivit Ministrului Sănătății. Această țară cu 10,7 milioane de locuitori este în prezent una dintre cele trei state membre ale Uniunii Europene în care progresia zilnică a virusului este cea mai rapidă, după Franța și Italia. Cu toate acestea, aceste ultime două state efectuează de două ori mai multe teste de depistare a noului coronavirus.

În Franța, pragul simbolic de 10.000 de cazuri noi în 24 de ore a fost depășit sâmbătă, un record de la lansarea testelor pe scară largă în această țară.

Înapoi la școală în Italia

Luni, în Italia, majoritatea celor aproximativ opt milioane de elevi revin la școală după șase luni de închidere a unităților de învățământ. O carantină imediată va fi impusă celor care au intrat ''în contact apropiat'' cu orice elev sau profesor depistat pozitiv la testul de COVID-19.

Această reîntoarcere la școală este marcată de restricții, precum distanțarea, 5.000 de clase noi fiind create și aproape 5.000 de clase vechi fiind mărite, spălarea mâinilor - 170.000 de litri de gel hidroalcoolic au fost promiși de Guvern și urmează să fie furnizați săptămânal - și purtarea obligatorie a măștii. Aproximativ 11 milioane de măști vor fi furnizate zilnic gratuit profesorilor și elevilor.

În schimb, guvernul din Venezuela a decis ca școala să nu fie reluată până în 2021.

Coreea de Sud a decis la rândul său să reducă de luni restricțiile anticoronavirus pentru cei 25 de milioane de locuitori din regiunea Seul. Însă, premierul Chung Sye-kyun are în vedere aplicarea unor restricții în timpul marii transhumanțe pe care țara o cunoaște în fiecare an la sfârșitul lunii septembrie, în perioada sărbătorii Chuseok.

Autoritățile veghează la respectarea măsurilor de protecție se lovesc uneori de rezistență din partea populației și sunt nevoite să adopte măsuri dure. Poliția australiană a reținut duminică la Melbourne peste 70 de persoane care au demonstrat împotriva măsurilor restrictive.

Proteste antiizolare și împotriva modului în care autoritățile guvernamentale au gestionat pandemia au avut loc de asemenea duminică în Argentina.

Cel puțin 921.097 de persoane din întreaga lume au murit de la momentul în care biroul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din China a raportat apariția bolii COVID-19, la sfârșitul lunii decembrie 2019, potrivit unui bilanț stabilit duminică de AFP.

Peste 28.819.490 de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost diagnosticate oficial, dintre care cel puțin 19.133.300 sunt în prezent considerate vindecate.

Statele Unite sunt cele mai afectate, atât din punct de vedere al deceselor, cât și al cazurilor, cu 194.033 decese la 6.516.861 cazuri recenzate, potrivit bilanțului Universității Johns Hopkins.

sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău