Mai multe organizații ale societății civile se arată îngrijorate de situația tensionată din sectorul justiției în R. Moldova

  • 07 Aprilie 2023 15:55
0%
00:00:00
00:00:00

Mai multe organizații ale societății civile se arată îngrijorate de situația tensionată din sectorul justiției în R. Moldova, scrie Radio Chișinău.

Potrivit unei declarații comune ale acestora,  criza este cauzată pe de o parte de demisiile în serie ale judecătorilor, blocarea activității Curții Supreme de Justiție, amânarea alegerilor judecătorilor în CSM, dar și declarațiile îngrijorătoare ale unor exponenți ai puterii judecătorești.

Pe de altă parte trezește semne de întrebare și  Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale din 31 martie 2023 prin care s-a dispus interzicerea demisiilor judecătorilor CSJ și suspendarea cererilor de demisie depuse.

Organizațiile societății civile solicită ca toate circumstanțele de fapt și argumentele concrete care au stat la baza deciziei CSE să fie menționate în deciziile adoptate, a declarat la Radio Chișinău președintele Centrului pentru Resurse Juridice, Ilie Chirtoacă.

„Acel raport al Comisiei de Situații Excepționale care vorbește despre condițiile de criză, am văzut ceva destul de serios și grav spunând că acest blocaj în justiție este creat „inclusiv de forțe din exterior”. Dorința noastră a organizațiilor societății civile este ca Guvernul, Ministerul Justiției  să explice, în măsura în care acest lucru este posibil cine sunt acest forțe din exterior. La fel, ca și efect a reformelor cu privire la CSJ, foarte mulți judecători au demisionat, doar că au făcut acest lucru într-o manieră în care să blocheze instituția. Și ultima, cea mia gravă,  este declarația unui reprezentant-lider a  mai multor judecători, care a declarat că de fapt caută schelete pe judecătorii care au trecut această evaluare. Deci, sistemul se opune schimbării și încearcă cu orice preț să lupte astfel încât aceste schimbări să nu intervină”, a declarat la Radio Chișinău președintele Centrului pentru Resurse Juridice, Ilie Chirtoacă.

Organizațiile semnatare au formulat și o serie de recomandări pentru depășirea crizei din justiție, printre care: transferarea temporară a judecătorilor la CSJ; investigarea suspiciunilor de filaj și intimidare; relansarea concursurilor de numire a membrilor CSM și reflectarea obiectivă a evenimentelor ce vizează justiția.

Amintim că în luna februarie, 20 din cei 25 de judecători ai Curții Supreme de Justiție   și-au dat demisia.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
15
Fri
11
Sat
12
Arhivă Radio Chișinău