Mai multe ONG-uri de media se solidarizează cu redacția „Radio Orhei” într-un caz de concurență neloială

  • 06 Iulie 2018 12:13
Mai multe ONG-uri de media se solidarizează cu redacția „Radio Orhei” într-un caz de concurență neloială

Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media se solidarizează cu postul de radio „Radio Orhei” și cer Consiliului Coordonator al Audiovizualului să abroge decizia din 5 aprilie 2018, prin care a fost acordată licență de emisie unui post de radio cu o denumire similară, stimulând astfel transferul de imagine și, corespunzător, concurența neloială, transmite IPN.

Într-o declarație remisă presei, semnatarii reamintesc că postul „Radio Orhei” emite de peste 12 ani, este cunoscut și apreciat de publicul din regiune, reputația fiind câștigată în timp, printr-o politică editorială pluralistă și echilibrată în raport cu autoritățile politice de nivel local și central.

Însă prin decizia din 5 aprilie 2018 „Cu privire la bilanțul concursului pentru utilizarea frecvențelor radio disponibile”, CCA a eliberat o licență de emisie unui post de radio cu o denumire similară – „Radio Orhei FM”.

Acest lucru s-a întâmplat în pofida faptului că autoritatea publică de reglementare a fost atenționată asupra pericolului iminent de a crea confuzie în rândul consumatorilor de programe.

Prin această decizie, CCA a stimulat transferul de imagine de la un post de radio cunoscut la un post de radio nou care, astfel, a fost privilegiat. Totodată, organizațiile semnatare consideră că această decizie stimulează concurența neloială pe piața audiovizuală și ar putea cauza prejudicii financiare, dar și morale postului „Radio Orhei”.

Conform Codului Audiovizualului al Republicii Moldova, CCA este reprezentantul și garantul interesului public în domeniul audiovizualului, responsabil pentru implementarea și respectarea Codului, unul dintre scopurile căruia este instituirea principiilor democratice de funcționare a audiovizualului.

ONG-urile de media consideră decizia CCA contrară acestui scop și solicită abrogarea acesteia. În același timp, solicită Consiliului să renunțe la abordarea formală a cererilor de acordare a licențelor de emisie și să țină cont de drepturile radiodifuzorilor existenți pe piață, promovând concurența loială și respectând identitatea fiecărui radiodifuzor.

Semnatarii declarației sunt: Asociația Presei Independente, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Electronice, Centrul de Investigații Jurnalistice, Centrul „Acces-Info”, Asociația Telejurnaliștilor Independenți și Comitetul pentru Libertatea Presei.

CCA nu a comentat deocamdată declarația ONG-urilor de media.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău