Localitățile, în sărăcie extremă | Expert: „R.Moldova fără Chișinău se duce sub țările din Africa”

  • 11 Iulie 2018 15:07
Localitățile, în sărăcie extremă | Expert: „R.Moldova fără Chișinău se duce sub țările din Africa” Sursa foto: Tv8

Cel mai dezavantajate localități din Republica Moldova se află în regiunile de sud și de nord, iar nivelul sărăciei se accentuează în măsura îndepărtării față de Chișinău, arată un studiu al IDIS Viitorul, dar și datele statistice oficiale. Experții constată că politicile aplicate în prezent nu sunt eficiente în combaterea sărăciei extreme, în care au ajuns unele localități ale Republicii Moldova și propun un proiect de lege privind crearea unor zone defavorizate, unde să fie aplicate politici țintite pentru ameliorarea calității vieții cetățenilor. 

Sărăcia este atât o condiție economică, politică, socială, cât și psihologică, arată cercetările internaționale, astfel încât aceasta poate afecta pe mult timp o comunitate. Primarul comunei Ruseștii Noi, raionul Ialoveni, Pavel Codreanu, spune că din cauza actualei politici fiscale satele reușesc să adune foarte puțini bani în bugete, din taxe locale. Acestea sunt dependente de transferuri de la bugetul central și nu le pot oferi cetățenilor servicii publice de calitate, mai spune primarul.

Sunt oameni care au dormit în pod sau nu au sobă, în Ruseștii Noi. Sunt săraci care fierb porumb și îl consumă. Sărăcia este totală. Sunt niște criterii unde va fi centura aceasta de sărăcie și un criteriu important este procentul de migrație. La Rusești mai mult de jumătate nu-s. Sunt duși.”

În stare de sărăcie extremă au ajuns locuitorii multor localități din Republica Moldova, iar factorii sunt multipli, reieșind însă toți din lipsa de viziune a autorităților, spun experții IDIS Viitorul. În prezent, majoritatea activităților economice s-au concentrat în Capitală, unde veniturile pe cap de locuitor le depășesc pe cele din unele sate de câteva ori, la fel ca și nivelul accesului la servicii publice, a subliniat analistul economic, Veaceslav Ioniță.

Unde avem noi cea mai mare sărăcie? Evident, în jurul Chișinăului situația este cât de cât bună. Dacă am decupa Chișinăul și satele dimprejurul său din Republica Moldova, atunci Republica Moldova fără Chișinău se duce sub țările din Africa. În afara municipiul Chișinăui noi practic nu avem viață.”

Astfel, experții propun un proiect de lege privind crearea zonelor defavorizate, în baza unor criterii benevole de asociere a localităților, unde să fie aplicate pe o perioadă de la 3 la 10 ani măsuri fiscale și non-fiscale pentru susținerea lor și stimularea agenților economici. Directorul IDIS Viitorul, Igor Munteanu:

„Aceste instrumente ar fi stimularea activităților economice în zonele care ar putea fi declarat zone defavorizate. Acestea ar fi crearea unor fonduri speciale pentru localitățile care au nevoie de infrastructură în primul rând. Veniturile pe cap de locuitor în Chișinău ajung la 14 mii de lei, în timp ce în zonele rurale defavorizate abia se ridică la  1 700 de lei pe cap de locuitor. Este o probă clară de inegalități sociale, care doar se acutizează în ultima vreme.”

Proiectul de lege ce propune definirea regimului juridic al zonelor defavorizate urmează să fie propus spre examinare Guvernului și Parlamentului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău