Mai mult de 100 de jurnaliști afgani au lansat un apel comunității internaționale

  • 18 Septembrie 2021 18:08
Mai mult de 100 de jurnaliști afgani au lansat un apel comunității internaționale

Mai mult de 100 de jurnaliști afgani au lansat un apel comunității internaționale să apere în mod activ libertatea presei în țara lor, transmite sâmbătă agenția dpa, potriviit Agerpres.

Nevoia cea mai urgentă este pentru garanții de protecție, în special în cazul femeilor jurnaliste, afirmă grupul în apelul transmis prin intermediul organizației Reporteri fără Frontiere (RFF).

Atacurile frecvente împotriva membrilor presei și ingerința talibanilor în munca jurnaliștilor îi face pe aceștia să se teamă de ce e mai rău, spun ei.

Apelul, intitulat 'Jurnalismul în Afganistan este în pericol de extincție', a fost semnat de un grup, divers etnic și politic, de 103 jurnaliști, editori și fotografi, printre care 20 de femei, arată RFF.

Cei mai mulți lucrează încă în Afganistan, chiar dacă unii se ascund și 10 se află în exil. Toți au dorit să rămână anonimi de teama represaliilor împotriva lor sau a familiilor lor.

'Talibanii au arătat că nu vor tolera o presă liberă, nici la Kabul și nici în provincii', a declarat directorul executiv al RFF, Christian Mihr. 'Există o amenințare de întoarcere la cei cinci ani întunecați din prima guvernare talibană', a adăugat el.

Jurnaliștii afgani solicită sprijin concret care permită redacțiilor să continue să lucreze. Pe termen scurt, este nevoie de asistență diplomatică, consulară și financiară pentru evacuarea jurnaliștilor aflați la risc, se mai spune în scrisoare.

Potrivit RFF, jurnaliștilor refugiați ar trebui ajutați să găsească de lucru în domeniul lor în străinătate, iar instituțiile internaționale ar trebui să obțină angajamente concrete din partea talibanilor când vor negocia cu ei.

RFF a salutat promisiunea Ministerului german de Interne de a primi 2.600 de afgani care au nevoie de protecție specială.

Totodată, RFF a confirmat că a furnizat Ministerului de Externe de la Berlin o listă cu numele a peste 152 de jurnaliști, inclusiv zeci de femei, care se află în prezent în situație de risc crescut în Afganistan.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău