Magistrații Curții de Apel Chișinău examinează recursul avocaților lui Dorin Chirtoacă

  • 05 Octombrie 2017 13:39
Magistrații Curții de Apel Chișinău examinează recursul avocaților lui Dorin Chirtoacă

Magistrații Curții de Apel Chișinău examinează la această oră recursul avocaților lui  Dorin Chirtoacă privind suspendarea acestuia din funcția de primar al Capitalei. Totodată, cererea depusă de avocați privind revocarea măsurii de arest preventiv a lui Dorin Chirtoacă, inclusiv pentru ca acesta să participe la campania electorală pentru referendumul privind demisia sa, încă nu a fost examinată de judecători. 

Avocații primarului suspendat al Capitalei, Dorin Chirtoacă, au depus, încă săptămâna trecută, o cerere prin care solicită anularea arestului la domiciliu, unul dintre motive fiind faptul că edilul intenționează să participe la campania electorală pentru referendumul privind demisia sa. 

„Motivele revocării măsurii preventive au fost în primul rând că menținerea lui Dorin Chirtoacă  în arest la domiciliu este deja arbitrară, având în vedere această măsură se aplică în ordin de excepție. Alt motiv este de a-i da posibilitatea domnului Chirtoacă  să-și realizeze drepturile sale reieșind din Codul Electoral care-i permite să participe la campania electorală”, a declarat avocata lui Dorin Chirtoacă, Tatiana Iovu. 

Întrebată ce statut ar avea primarul suspendat Dorin Chirtoacă la acest referendum și dacă va trebui să se înregistreze la Comisia Electorală Centrală, președinta CEC Alina Rusu, a specificat că problema respectivă ține de competența Consiliul electoral de circumscripție Chișinău care încă nu a fost creat. 

„În cazul referendumului de revocare a primarului se constituie Consiliul electoral de circumscripție electorală Chișinău și această autoritate va demara procedura de înregistrare a participanților. CEC nu are o atribuție directă de înregistrare a participanților în cazul alegerilor locale și vorbim de alegerile care sunt desfășurate ordinar, alegeri locale noi și în cazul referendumurilor locale”, a spus Alina Rusu. 

Legislația electorală este imperfectă pentru că nu le oferă garanții persoanelor vizate la referendumurile de demitere să se implice în campania electorală, consideră expertul Pavel Postică de la organizația Promo-Lex, specializată în respectarea drepturilor omului. 

„Când e vorba de referendum de revocare a primarului nu este prevăzut expres oferirea posibilității participării în scrutin a primarului care este vizat în acest referendum. Cred că ar fi binevenit modificarea legislație astfel încât și primarii vizați de un referendum de revocare să li se ofere posibilitatea să se implice direct într-un scrutin în calitate de participanți”, a spus Pavel Postică.

Referendumul pentru demiterea primarului Dorin Chirtoacă urmează să aibă loc la data de 19 noiembrie.

Autoritățile au anunțat că pentru organizarea referindumului vor fi cheltuiți aproape 9 milioane de lei. Referendumul va fi valabil în cazul în care la el vor participa cel puțin 1/3 din alegătorii înscriși în liste. Potrivit Codului electoral, pentru demiterea primarului prin referendum este necesar să voteze cel puțin același număr de alegători câți au votat pentru alegerea sa. La alegerile locale din 2015, pentru Dorin Chirtoacă au votat peste 163 de mii 500 de alegători.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău