MAE de la București salută rezoluția ONU privind retragerea trupelor militare ruse din Transnistria

  • 23 Iunie 2018 08:11
MAE de la București salută rezoluția ONU privind retragerea trupelor militare ruse din Transnistria

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută rezoluția Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU) privind retragerea trupelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova, se arată pe contul de Twitter al MAE.

"Salutăm adopția rezoluției Adunării Generale a ONU privind 'retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova. România a contribuit la aceasta'", arată MAE pe Twitter, potrivit TVR Moldova.

Autoritățile de la Chișinău insistă în acest document asupra retragerii necondiționate și complete a Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR) - creat la 1 iulie 1995 în baza fostei Armate a 14-a a URSS - despre care consideră că staționează ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, conform canalelor media citate.

Proiectul rezoluției a fost prezentat Adunării Generale a ONU de ministrul de Externe al Republicii Moldova, Tudor Ulianovschi, care a evocat istoricul problemei transnistrene, dar și angajamentele asumate de Federația Rusă în 1999 la Istanbul și mai târziu, la Porto, de a-și retrage trupele și armamentul din regiunea transnistreană. Procesul evacuării patrimoniului militar rusesc din stânga Nistrului este blocat din 2003.

Tudor Ulianovschi a invocat și problema trupelor ruse de menținere a păcii în Transnistria, menționând necesitatea transformării acestei misiuni în una civilă, sub mandat internațional.

Împotriva rezoluției s-a pronunțat Federația Rusă, care a solicitat amânarea examinării acesteia pentru următoarea sesiune. Reprezentantul Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, a spus că proiectul rezoluției prezentat de Chișinău nu este susținut nici măcar de întreaga societate în Republica Moldova, făcând referire la unele declarații în acest sens ale președintelui Igor Dodon. Rusia mai consideră că o asemenea rezoluție va împiedica procesul de reglementare a diferendului transnistrean.

Coautori ai proiectului de rezoluție sunt 10 țări, între care România, Ucraina, Polonia, Marea Britanie și statele baltice, notează Radio Chișinău

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău