MAE al României, după inaugurarea unui monument dedicat armatei române la Chișinău: Rusia întreține retorica neconstructivă cu privire la evenimente istorice

  • 30 Octombrie 2021 13:15
MAE al României, după inaugurarea unui monument dedicat armatei române la Chișinău: Rusia întreține retorica neconstructivă cu privire la evenimente istorice

Ambasada Rusiei în Republica Moldova a protestat față de reinaugurarea unui monument dedicat armatei române la Chișinău, acuzând ”cinismul” omagierii ”criminalilor naziști ai regimului Ion Antonescu”, potrivit unui comunicat al misunii diplomatice citat de Unimedia. În replică, MAE român a transmis că Rusia ”întreține retorica neconstructivă cu privire la evenimente istorice”, transmite hotnews.ro.

”Cinismul adepților revanșismului istoric nu cunoaște limite. Simbolul prieteniei ruso-române în primului război mondial de la Chișinău a fost transformat în <monument> al criminalilor naziști ai regimului I. Antonescu. Împărtășim reacția forțelor sonore ale societății moldovenești care condamnă acest caz flagrant de laudă a călăilor hitleriști din țară, care au pierdut aproximativ 200 de mii de oameni în războiul împotriva fascismului, inclusiv femei, bătrâni și copii. Memoria celor vinovați de uciderea și torturarea civililor și a prizonierilor de război, ascunși patetic în spatele <nobilei misiuni de eliberare a Basarabiei de bolșevism> merită blamată în contextul evaluării globale a rezultatelor celui de-al Doilea Război Mondial, rezumată de sentințele aspre ale Tribunalului de la Nürnberg”, arată postarea publicată pe pagina de Facebook a Ambasadeiei Rusiei, potrivit Unimedia.

În replică, potrivit sursei citate, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) își exprimă dezacordul ferm față de poziția Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse cu privire la ceremonia dedicată, la 25 octombrie 2021, de Ziua Armatei Române, reinaugurării și sfințirii monumentului dedicat Eroilor Armatei Române din Primul Razboi Mondial – „Cișmeaua general George P. Ion” din Chișinău.

”MAE român notează cu regret insistența MAE al Federației Ruse de a întreține retorica neconstructivă cu privire la evenimente istorice și de a le instrumentaliza în scopuri propagandistice”, se arată în poziția transmisă de ministerul de externe de la București.

MAE subliniază că evenimentul a fost dedicat reinaugurării și sfințirii unui monument de război românesc de pe teritoriul Republicii Moldova, în condițiile în care există o practică internațională clară și consolidată cu privire la monumentele de război și comemorarea tuturor soldaților căzuți la datorie.

MAE face un nou apel la MAE al Federației Ruse, în continuarea celor lansate până în prezent, să accepte ca problemele de natură istorică să fie dezbătute de istorici în cadrul Comisiei comune româno-ruse de istorie.
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:4,63 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău