Macron și regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, ''îngrijorați'' de anexarea de către Israel a unei porțiuni din Cisiordania

  • 16 Septembrie 2019 19:15
Macron și regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, ''îngrijorați'' de anexarea de către Israel a unei porțiuni din Cisiordania

Președintele francez Emmanuel Macron și regele Abdullah al II-lea al Iordaniei "și-au împărtășit îngrijorarea" în privința intenției premierului israelian Benjamin Netanyahu de a anexa colonii evreiești din Valea Iordanului și au reafirmat că "nu există alternativă la soluția cu două state", a transmis Palatul Elysée, citat de AFP, preluat de Agerpres.

Emmanuel Macron și Abdallah al II-lea al Iordaniei, care au discutat la telefon luni, "au convenit să rămână în contact strâns în următoarele săptămâni pentru a evita amplificarea periculoasă a tensiunilor".

Benjamin Netanyahu a promis săptămâna trecută că, în cazul în care va fi reales la scrutinul legislativ de marți, va anexa la Israel coloniile evreiești construite în Valea Iordanului, o fâșie de teren fertil care se întinde din sudul Mării Galileei până în nordul Mării Moarte.

El a precizat că această anexare nu va cuprinde și orașele palestiniene, ca de exemplu Ierihon, care ar fi astfel în realitate încercuit.

Declarația sa a provocat furia Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OEP), care a acuzat "încălcarea flagrantă a dreptului internațional", și a atras atenționări din partea Turciei, Iordaniei și Arabiei Saudite.

ONU a atenționat la rândul său că o astfel de anexare "ar fi devastatoare pentru posibilitatea de a relansa negocierile, pacea regională și esența însăși a unei soluții cu două state", israelian și palestinian, care să existe unul lângă altul.

În opinia Uniunii Europene, planul lui Netanyahu "compromite" perspectivele de pace.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
19
Ploaie ușoară
Umiditate:42 %
Vint:2,1 m/s
Thu
16
Fri
21
Sat
21
Sun
21
Mon
22

Curs oficial BNM 03 Iunie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5425 0.0730
USD 17.4980 -0.0366
RON 4.0349 0.0159
UAH 0.6531 -0.0011
RUB 0.2549 0.0031
Arhivă Radio Chișinău