Macron şi regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, ''îngrijoraţi'' de anexarea de către Israel a unei porţiuni din Cisiordania

  • 16 Septembrie 19:15
Macron şi regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, ''îngrijoraţi'' de anexarea de către Israel a unei porţiuni din Cisiordania

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi regele Abdullah al II-lea al Iordaniei "şi-au împărtăşit îngrijorarea" în privinţa intenţiei premierului israelian Benjamin Netanyahu de a anexa colonii evreieşti din Valea Iordanului şi au reafirmat că "nu există alternativă la soluţia cu două state", a transmis Palatul Elysée, citat de AFP, preluat de Agerpres.

Emmanuel Macron şi Abdallah al II-lea al Iordaniei, care au discutat la telefon luni, "au convenit să rămână în contact strâns în următoarele săptămâni pentru a evita amplificarea periculoasă a tensiunilor".

Benjamin Netanyahu a promis săptămâna trecută că, în cazul în care va fi reales la scrutinul legislativ de marţi, va anexa la Israel coloniile evreieşti construite în Valea Iordanului, o fâşie de teren fertil care se întinde din sudul Mării Galileei până în nordul Mării Moarte.

El a precizat că această anexare nu va cuprinde şi oraşele palestiniene, ca de exemplu Ierihon, care ar fi astfel în realitate încercuit.

Declaraţia sa a provocat furia Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP), care a acuzat "încălcarea flagrantă a dreptului internaţional", şi a atras atenţionări din partea Turciei, Iordaniei şi Arabiei Saudite.

ONU a atenţionat la rândul său că o astfel de anexare "ar fi devastatoare pentru posibilitatea de a relansa negocierile, pacea regională şi esenţa însăşi a unei soluţii cu două state", israelian şi palestinian, care să existe unul lângă altul.

În opinia Uniunii Europene, planul lui Netanyahu "compromite" perspectivele de pace.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
13 °C
cer senin
Umiditate:82 %
Vint:3,6 m/s
Sun
16 °C
Mon
17 °C
Tue
17 °C
Wed
17 °C
Thu
16 °C

Curs oficial BNM 20 Octombrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3507 -0.0000
USD 17.4143 -0.0000
RON 4.0695 -0.0000
UAH 0.7026 -0.0000
RUB 0.2721 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău