Macron și Merkel cer statelor G20 să contribuie financiar la vaccinarea împotriva COVID-19 în țările în curs de dezvoltare

  • 22 Noiembrie 10:00
Macron și Merkel cer statelor G20 să contribuie financiar la vaccinarea împotriva COVID-19 în țările în curs de dezvoltare

Președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel le-au cerut sâmbătă statelor grupului G20 ca în lupta împotriva pandemiei COVID-19 să fie solidare economic cu statele mai sărace, contribuind financiar la eforturile de a face accesibilă vaccinarea în toate aceste țări, potrivit agențiilor AFP și EFE, citate de Agerpres.

Astfel, Emmanuel Macron a susținut că marile puteri - G20 reprezintă circa 90% din PIB-ul mondial - ar trebui ''să cumpere doze de vaccin pentru țările cele mai puțin avansate''. ''Trebuie să concepem împreună un mecanism de donații (...) pentru vaccinarea categoriilor prioritare în țările în dezvoltare'', a apreciat șeful statului francez.

''Vom fi pregătiți să garantăm accesul (la vaccin) la scară planetară și să evităm cu orice preț scenariul unei lumi cu două viteze, în care doar cei mai bogați vor putea să se protejeze de virus și să-și reia viața normală ?'', a întrebat Macron la summitul care din cauza pandemiei se desfășoară prin teleconferință.

La rândul ei, Angela Merkel a estimat că ''pentru îngrădirea pandemiei accesul la vaccin trebuie să fie posibil și accesibil pentru toate țările, dar fondurile promise până acum pentru aceasta nu sunt suficiente''.

Cancelarul german a amintit că, în cadrul inițiativei globale de vaccinare COVAX, obiectivul este distribuirea a două miliarde de doze de vaccin până la finele anului viitor. ''Prin urmare, vă cer tuturor să sprijiniți această importantă inițiativă'', le-a transmis ea participanților la summit.

Potivit unei declarații de vineri a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, din contribuția financiară de 1,8 miliarde de dolari făcută până în prezent pentru proiectul COVAX 800 de milioane de dolari reprezintă finanțarea oferită de UE.

Însă pentru această inițiativă este nevoie în total de circa 5 miliarde de dolari, fără a lua în calcul finanțarea suplimentară necesară pentru testare și tratamente, estimată la 38 de miliarde de dolari, din care sunt disponibile în prezent doar 4 miliarde, a adăugat Ursula von der Leyen.

Diferența de 37,2 miliarde de dolari de care mai este nevoie pentru a acoperi nevoile economiilor cele mai puțin dezvoltate probabil că ''pare mult, dar nu este dacă facem comparație cu costul acestei pandemii'', consideră președinta Comisiei Europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
6
Cer fragmentat
Umiditate:70 %
Vint:5,7 m/s
Wed
5
Thu
6
Fri
6
Sat
4
Sun
2

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău