Macron la ONU: Criza iraniană nu poate fi redusă la o politică a sancțiunilor

  • 26 Septembrie 2018 20:00
Macron la ONU: Criza iraniană nu poate fi redusă la o politică a sancțiunilor

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat miercuri că relația cu Iranul nu poate fi redusă la 'politica sancțiunilor', promovată de omologul său american Donald Trump, transmit AFP și EFE.

''Noi trebuie să elaborăm împreună o strategie pe termen lung pentru gestionarea acestei crize care nu se poate reduce la o politică de sancțiuni'' și de izolare a Iranului, a spus Macron, în Consiliul de Securitate al ONU.

Liderul american Donald Trump a anunțat în luna mai retragerea SUA din acordul internațional privind programul nuclear iranian și a reintrodus sancțiuni economice contra Iranului, țară acuzată de comportament hegemonic în regiune.

''Vom păstra în jurul acestei mese același obiectiv: acela de a împiedica Iranul să se doteze cu arma nucleară'', a subliniat Emmanuel Macron.

Șeful statului francez a evidențiat riscul reprezentat de mișcarea șiită libaneză Hezbollah și de rebelii houthi în Yemen, două entități susținute logistic de Iran.

''În Orientul Mijlociu, asistența balistică oferită Hezbollah și rebelilor houthi constituie o evoluție nouă și îngrijorătoare. Aceasta trebuie să înceteze înainte ca aceste entități să destabilizeze și mai mult o regiune plină de tensiuni'', a accentuat Macron.

El a salutat 'eforturile' lui Donald Trump de a convinge regimul nord-coreean să renunțe la armele nucleare, dar a lansat un apel la vigilență în acest dosar și a cerut 'gesturi concrete din partea Phenianului'.

''În niciun moment Consiliul de Securitate nu trebuie să piardă din vedere un lucru: Coreea de Nord continuă să reprezinte o amenințare nucleară și balistică pentru regiune și lume'', a spus el.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:1,54 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
14
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău