Macedonia | Votul privind schimbarea numelui țării, în suspensie

  • 10 Ianuarie 2019 17:13
Macedonia | Votul privind schimbarea numelui țării, în suspensie

Dezbaterea din Parlamentul macedonean asupra schimbării numelui țării a fost din nou amânată joi, în timp ce prim-ministrul Zoran Zaev încearcă cu dificultate să-și asigure majoritatea necesară, informează dpa, potrivit Agerpres.

Dezbaterea trebuia să se reia la ora 13.00 (12.00 GMT), dar Zaev încă negocia în continuare cu parlamentarii unui mic partid albanez, BESA, detaliile celor patru amendamente constituționale propuse.

Cel mai important dintre cele patru amendamente vizează redenumirea fostei republici iugoslave în Republica Macedonia de Nord.

Schimbarea numelui a fost convenită cu Grecia în încercarea de a pune capăt unei vechi dispute. Atena revendică numele Macedonia, precum și moștenirea ei istorică pentru vechea sa provincie din nordul țării și a blocat aderarea Skopje la organizații internaționale, inclusiv NATO.

Sprijinul celor doi reprezentanți ai BESA este crucial pentru Zaev, care are nevoie de o majoritate de două treimi dintre cei 120 de parlamentari pentru validarea acordului convenit cu Grecia. BESA dorește o recunoaștere mai puternică pentru compatrioții săi înscrisă în constituție.

Dezbaterea parlamentară a început miercuri, dar a fost imediat amânată după ce Zaev s-a adresat parlamentarilor.

Joi dimineață, Zaev a recunoscut că nu este sigur dacă are suficiente voturi în acest moment.

"Numărul (de parlamentari care susțin schimbarea) va fi cunoscut când are loc votul. Vom vedea când va apărea primul amendament. Chiar acum, nu pot spune dacă avem 80 de parlamentari", a declarat el reporterilor.

Nu este clar când votul va avea loc, deși un termen limită este stabilit pentru 15 ianuarie.

Zaev și omologul său grec, prim-ministrul de stânga Alexis Tsipras, au căzut de acord în iunie că Macedonia va adăuga calificativul geografic "Nord" la numele său.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău