Lupte de gladiatori, în Chișinău
-
14 Octombrie 2014 17:02
Lupte de gladiatori, dar și războiul dintre daci și romani, au putut fi admirate de locuitorii capitalei, cu ocazia Hramului Chișinăului.
Un grup de tineri de la Alba Iulia a oferit un spectacol teatralizat în care a reconstituit evenimente de acum 2000 de ani.
Luptătorii daci și romanii din Legiunea a XIII Gemina de la Alba Iulia sunt pentru a doua oară la Chișinău, de hramul orașului. Anul acesta, pe lângă luptele dintre cele două armate, au fost reprezentate și lupte de gladiatori.
Ave! Ave! Ave!
Mai țineți minte semnalul de luptă: Pugnate!
Dacii și romanii și-au prezentat armurile de luptă, unele foarte grele, de până la 40 de kg fiecare, pentru care, spun tinerii, au avut nevoie de o bună pregătire fizică.
Eu sunt unul dintre ofițerii inferiori ai armatei romane, centurionul. Însemnul meu, să mă recunoască soldații, e creasta. Ei sunt legionari, unitatea de bază, infanteristul greu, echipat cu ”lorica segmentata”, din segmente de metal, care-i protejează. Poartă scuturi imense, grele.
Costumul meu este de arcaș, un arcaș sarmat. Este din piele, solzi din piele suprapuși , prin care nu trec săgețile altor arcași.
Acest steag este simbolul dacilor și este folosit pentru a înspăimânta dușmanii în luptă.
Tinerii în costume de daci au ținut să le aducă aminte chișinăuienilor despre cuvintele de origine dacică, care s-au păstrat până astăzi în limba română.
Căciulă, grumaz, groapă, stejar, bordei, brânză, încotro, am uitat!
Și ”am uitat” este tot un cuvânt dacic.
Grupul de reconstituire istorică a fost fondat de Muzeul Unirii al municipiului Alba Iulia din România în 2011 și are în dotare costume realizate cu exactitate după cele originale, fiind inspirate, în special, de gravurile de pe Columna lui Traian.