Luptă tăcută la Polul Nord pentru controlul zonelor bogate în hidrocarburi. În joc au intrat SUA, China si Uniunea Europeană (Euractiv)

  • 11 August 2020 11:47
Luptă tăcută la Polul Nord pentru controlul zonelor bogate în hidrocarburi. În joc au intrat SUA, China si Uniunea Europeană (Euractiv)

Se duce o luptă silențioasă, dar dură în această perioadă pentru supremația asupra zonelor din Arctică, bogate în hidrocarburi și de o importanță strategică imensă. În joc intră Statele Unite, China și Uniunea Europeană, potrivit unei analize realizate de Euractiv.

Noul tărâm de interes pentru marile puteri ale lumii este Arctică, scrie zf.ro care citează Euractiv. Uniunea Europeană și America încearcă să oprească influențele Rusiei și ale Chinei în această zonă bogată în petrol, gaze naturale și resurse minerale, dar și de o importanță militară strategică.

Marile puteri au propriile strategii pentru a cuceri acest nou tărâm. Statele Unite au declarat recent că vor avea o prezență activă în zonă, special pentru a opri extinderea Rusiei și Chinei acolo.

Uniunea Europeană este ușor în urmă cu planurile sale. Are de patru ani o strategie pentru regiunea arctică, iar acum vrea să schimbe abordarea, un proces lent al cărui deznodământ este acum neclar.

Discuțiile în Uniune sunt aprinse cu privire la acest subiecte extrem de important pentru organizație. Viitorul uniunii poate depinde de cum gestionează situația din Arctica, mai ales în contextul Brexitului. Însă nu este clar ce anume vrea Uniunea să facă.

Alții nu pot și nu vor să aștepte. Finlanda, la fel că Norvegia și Danemarca, este în curs de actualizare a propriei sale strategii naționale arctice. Fostul premier finlandez Antti Rinne a cerut în mod repetat UE să facă același lucru. Statele nordice consideră că este nevoie de o prezență europeană tot mai puternică în Arctica, iar asta se poate face cu o strategie proprie europeană.

Deși China n-are acces direct la regiunea arctică, Beijingul și-a intensificat constant influența dincolo de Cercul Polar în ultimul deceniu. Ceea ce a dus la tensionarea relațiilor cu țările nordice.

Și Statele Unite au criticat reacțiile lente ale Uniunii Europene cu privire la extinderea influenței Rusiei în regiune. Aflat în urmă cu câteva zile în Danemarca, secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat că SUA și mulți dintre aliații lor au reacționat prea lent la interesele chineze și ruse în regiunea arctică.

În 2018, China și-a dezvăluit viziunea pentru un "Drum al mătăsii polar", iar în același an o companie de construcții de stat a intrat în concurs pentru renovarea aeroporturilor din Groenlanda, un teritoriu arctic autonom aparținând de Danemarca. Acolo, SUA au o bază aeriană strategică. Luna trecută, SUA și-au redeschis consulatul din Groenlanda, închis din 1953, notează Euronews. Președintele american Donald Trump și-a exprimat anul trecut interesul de a cumpăra Groenlanda.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău