Lupta contra corupției – o miză reală sau un joc dublu (Jurnal de Chișinău)

  • 18 Octombrie 2013 12:26
Lupta contra corupției – o miză reală sau un joc dublu (Jurnal de Chișinău)

REVISTA PRESI DIN 18 OCTOMBRIE

Lupta contra corupției – o miză reală sau un joc dublu, un subiect analizat de comentatorul politic Corneliu Ciurea în Jurnal de Chișinău. Potrivit analistului, adoptarea acestui pachet de legi anticorupție de către Guvern are un sens eminamente politic – de a da o replică ultimelor declarații ale oficalităților europene prin evidențierea faptului că în Republica Moldova se întreprind măsuri energice în domeniul luptei împotriva corupției. Totuși, reprezentanții Europei au dibuit demult șiretlicurile Guvernului nostru, de aceea, aceștia cer intentarea unor dosare împotriva corupților și finalizarea lor. În replică, Guvernul adoptă legi anticorupție, vrând să substituie pedepsirea reală a infractorilor, consideră Corneliu Ciurea.

Cel puțin câte un notar și un avocat din Republica Moldova au ridicat anul trecut mai mult de un milion de lei sau 4.300 de lei pe zi, scrie Adevărul. Deputații se gândesc să le plafoneze veniturile, la fel ca și în cazul executorilor judecătorești. Potrivit Adevarul, notarul cu veniturile cele mai mari din Republica Moldova a încasat anul  trecut peste un milon  de lei. Acest notar este Ala Reșetnicov, soția deputatului comunist Artur Reșetenicov, care are un birou în centrul Capitalei, pe strada București, în imediata apropiere de sediul Partidului Liberal-Democrat și Palatul Republicii.

Adevarul constata că temerile că țara ar putea fi aruncată în haos chiar înainte de summitul de la Vilnius, din noiembrie, au fost exagerate. Jocul de-a moțiunea de cenzură împotriva Cabinetului Iurie Leancă, inițiat de comuniști, confirmă acest lucru. Chiar dacă și au dreptate atunci când le reproșează guvernanților lipsa de transparență la concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău și modul dubios în care statul a cedat controlul asupra Băncii de Economii, tuturor ne este clar că, de fapt, nu asta îi deranjează pe comuniști. Ei turbă pentru că înțeleg că planurile lor - scrise la Kremlin - de a întoarce Republica Moldova de pe calea integrării europene eșuează, subliniaza cotidianul.

Constatin Tănase de la Timpul remarca faptul ca în Republica Moldova nu au demarat procese reale de derusificare, desovietizare și decomunizare. La un moment dat, liderul PLDM afirma că cel mai mare pericol care amenință Republica Moldova nu este comunizarea, ci mafiotizarea. Dar, sustine publicistul de la Timpul, participarea împreună la guvernare PLDM și PDM este o înfrățire cu dracul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:2,06 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău