Lumea are prea mult grâu (Bloomberg)

  • 19 Mai 2020 09:15
Lumea are prea mult grâu (Bloomberg)

În pofida cazurilor de cumpărături de panică la magazinele de alimente și a îngrijorărilor cu privire la restricțiile impuse de principalii furnizori cu privire la exporturile de grâu în ultimele luni, la nivel global există prea mult grâu, susțin analiștii intervievați de Bloomberg, preluat de Agerpres.

Deși o serie de mari furnizori precum Rusia și România au limitat exporturile pentru a-și proteja livrările interne, iar unele măsuri sunt în continuare în vigoare, acestea nu au avut un impact major asupra comerțului iar livrările ar urma să continue să crească. În condițiile în care multe țări se așteaptă la recolte mari, stocurile mondiale de grâu ar urma să ajungă la un nivel record în acest an și vor urca și mai mult în 2021.

"Nu au fost foarte multe întreruperi pe partea de ofertă. Ceea ce am văzut pe piața de grâu a fost foarte similar cu ceea ce am văzut la nivel de retail. A fost un element clar de panică", după care a devenit evident că va fi 'business as usual', spune James Bolesworth, director la CRM AgriCommodities.

După ce prețurile au crescut în luna martie, după ce consumatorii au făcut stocuri de produse de grâu iar țări precum Rusia, România și Kazahstan au decis să limiteze exporturile, piața a depășit îngrijorările cu privire la problemele cu aprovizionarea. În consecință, cotațiile futures au coborât la cel mai scăzut nivel de după luna octombrie. Motivul este acela că atenția investitorilor s-a îndreptat spre marile recolte preconizate în țări precum Rusia și Canada. Datele guvernului american arată că producția mondială de grâu ar urma să crească cu 0,5% în sezonul următor astfel că stocurile mondiale se vor majora cu 5% până la 310,1 milioane de tone, echivalente cu aproximativ cinci luni de cerere globală.

"Se pare că vom avea un nou sezon consistent în ceea ce privește aprovizionarea cu grâu. Nu trebuie să fim îngrijorați", susține Ole Hansen, analist la Saxo Bank A/S.

Cotația grâului este influențat[ și de faptul că pandemia de coronavirus a dus la diminuarea consumului de cereale. Pe lângă afacerile pierdute odată cu închiderea restaurantelor, oprirea fabricilor care produc etanol a redus cererea pentru cereale din care se produc biocombustibili iar închiderea abatoarelor înseamnă că este nevoie de mai puține nutrețuri pentru hrana animalelor. Aceasta înseamnă stocuri mai mari de porumb, ceea ce pune presiuni suplimentare asupra grâului.

Cu toate acestea, există în continuare un risc pe care guvernele nu îl pot controla: vremea. De exemplu, seceta recentă a pus în pericol randamentele în zona Mării Negre și Europa Occidentală în timp ce seceta din Nordul Africii va duce la creșterea necesarului de importuri în regiune. Orice impact major al vremii asupra recoltelor ar putea determina unii furnizori importanți să prelungească sau chiar să reintroducă restricțiile la export, în special dacă criza coronavirusului va persista.

Chiar și așa, limitarea vânzărilor dintr-o regiune ar putea determina alți furnizori să intervină pentru a acoperi golul. În pofida unei recolte mai mici preconizate pentru acest an, ploile care au căzut recent în Franța, cel mai mare exportator de grâu din UE, au ajutat la îmbunătățirea situației în teren. "Am spus întotdeauna că luna iunie este crucială pentru recolta de grâu" a subliniat Philippe Heusele, președintele grupului de lobby France Export Cereales. Potrivit acestuia, restricțiile introduse în alte părți ale lumii au arătat clienților că pot avea încredere în livrările de grâu francez. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău