Lukașenko amenință Rusia

  • 01 Decembrie 2014 18:06
Lukașenko amenință Rusia

Președintele Belarus a amenințat că va reacționa corespunzător la măsura rusă de reducere a furnizării de alimente din Belarus.

Zilele trecute, rușii au reintrodus controlul vamal la granița cu Belarus, deși, conform prevederilor acordului privind Uniunea Vamală, controlul nu este obligatoriu. Rușii explică măsura prin faptul că prin Belarus intră în Rusia alimentele occidentale interzise de embargou.

"Procedura autorităților ruse nu numai că ne surprinde, dar ne și supără. Dacă comerțul dintre țările noastre nu va fi din nou adaptat la acordul semnat pe tema Uniunii Vamale, atunci vom fi obligați să reacționăm", a amenințat Lukașenko în timpul întâlnirii de joi cu guvernatorul din St. Petersbutg, a relatat agenția Prime.

Miercuri, inspecția rusă a alimentelor a interzis furnizarea de carne din Belarus, demonstrând că este vorba de reexport. Și firmele belaruse care introduc fructe și legume sunt strict verificate.

Expertul economic independent belarus, Leonid Zlotnikov, a calculat că numai din reexpotul merelor poloneze țara a câștigat 50-100 milioane dolari. Reexportul de pește, creveți și alte fructe de mare a adus afacerii circa 400 milioane dolari. Economistul este sceptic când este vorba de răspunsul Belarusului la pretențiile rusești și la reintroducerea controalelor la frontieră.

"Belarus nu poate răspunde cu nimic. Dacă Rusia nu ne acordă credite, atunci întreaga economie belarusă de stat va avea dificultăți. Așa că toate astea sunt numai vorbe goale" - consideră Zlotnikov.
Potrivit ziarului ucrainean "Capitala întreprinzătoare", grație reexportului Belarus a câștigat deja 0,6-0,7 miliarde dolari și a redus soldul negativ în comerțul exterior cu 1,5 până la 1,9 miliarde dolari în trei trimestre.

RZECZPOSPOLITA, Polonia

Traducerea: Maria Stanciu 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:0 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău