Luc Pierre Devigne, despre furtul miliardului | Nu este acceptabil ca la cinci ani de la fraudă, după câteva rapoarte ale companiei Kroll, care a găsit vinovații, să nu se ia nicio hotărâre

  • 20 Februarie 2020 11:43
Luc Pierre Devigne, despre furtul miliardului | Nu este acceptabil ca la cinci ani de la fraudă, după câteva rapoarte ale companiei Kroll, care a găsit vinovații, să nu se ia nicio hotărâre

Este inacceptabil ca la cinci ani de la frauda bancară, acest proces răsunător să nu fi ajuns încă la o finalitate, susține directorul general adjunct pentru Europa și Asia Centrală în cadrul Serviciului European de Acțiune Externă, Luc Pierre Devigne. Aflat la Chișinău pentru a participa la reuniunea a 5-a a Comitetului de Asociere UE-RM, oficialul european a sugerat guvernanților că e timpul acțiunilor, iar scuzele nu mai sunt suficiente.

Uniunea Europeană va continua să sprijine condiționat Republica Moldova, a declarat, la Chișinău, directorului general adjunct pentru Europa și Asia Centrală în cadrul Serviciului European de Acțiune Externă, Luc Pierre Devigne. El a declarat că asistența europeană va depinde de felul în care în R. Moldova vor fi respectate legile și standardele democratice. Partenerii europeni vor acțiuni exacte în investigarea fraudei bancare, vor să vadă rezultate în lupta împotriva corupției și reforme în justiție, a menționat oficialul.

Vrem să vedem pași exacți în investigarea fraudei bancare. Nu este acceptabil ca la cinci ani de la fraudă, după investigații profunde, după câteva rapoarte ale companiei Kroll, care a găsit vinovații, să nu se ia  nicio hotărâre. Au fost invocate numeroase pretexte. Nu putem să credem că nu există căi legale de a rezolva acest caz. Chiar astăzi ni s-au spus foarte multe motive pentru care nu s-a rezolvat procesul fraudei bancare. Scuze, dar nu este suficient. Este timpul pentru acțiuni, am fost răbdători multă vreme(…)Devine foarte complicat, în Parlamentul European să susținem o țară, să cerem asistență financiară pentru o țară care nu face nimic pentru a-și recupera banii furați”, a spus Luc Pierre Devigne.

Reprezentantul Serviciului European de Acțiune Externă a mai discutat cu autoritățile despre necesitatea respectării statului de drept, asigurării pluralismului mass-media și adoptarea legii privind ”Laundromatul rusesc”. El s-a arătat nemulțumit și de faptul că persoanele care au primit cetățenia R. Moldova în baza programului ”Cetățenie prin Investiție„ rămân anonime.

Directorul general adjunct pentru Europa și Asia Centrală în cadrul Serviciului European de Acțiune Externă, Luc Pierre Devigne, a participat la Chișinău, la reuniunea a 5-a a Comitetului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

Unul din mesajele centrale ale delegației de la Chișinău a vizat importanța impulsionării cooperării dintre R. Moldova și Blocul Comunitar. Totodată autoritățile au reiterat angajamentul de a respecta recomandările organizațiilor internaționale precum OSCE și Comisia de la Veneția, și de a asigura desfășurarea consultărilor publice cuprinzătoare pe marginea proiectelor de importanță majoră.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
12
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:1,03 m/s
Sat
11
Sun
10
Mon
12
Tue
13
Wed
13

Curs oficial BNM 07 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.4838 0.1198
USD 17.8399 0.0625
RON 4.3609 0.0243
UAH 0.6431 0.0018
RUB 0.2391 0.0012
Arhivă Radio Chișinău