Londra și Parisul reiterează că vor susține Kievul „atât timp cât va fi necesar". Marea Britanie vrea să semneze un pact de securitate pe 10 ani cu Ucraina

  • 19 Decembrie 2023 16:04
Londra și Parisul reiterează că vor susține Kievul „atât timp cât va fi necesar

Marea Britanie și Franța vor sprijini Ucraina "atât timp cât va fi necesar", a dat asigurări marți, la Paris, șeful diplomației britanice, David Cameron, considerând că este "esențial ca Putin să piardă" războiul, relatează Agerpres.

Londra și Parisul „au fost susținători puternici ai Ucrainei și vor continua să fie așa atât timp cât va fi necesar", a declarat Cameron la un briefing de presă comun cu omologul său francez Catherine Colonna.

Dacă acest sprijin continuă, „nu am nicio îndoială că (președintele rus Vladimir) Putin va pierde, și este esențial să piardă", a spus el.

„Primul act a fost eșecul uluitor al Rusiei de a-și atinge obiectivele. Al doilea act a fost rezistența răsunătoare a ucrainenilor care i-au împins înapoi pe ruși. Și, desigur, actul al treilea este mai dificil", a declarat el, în contextul în care Ucraina se confruntă cu dificultăți pe teren împotriva forțelor ruse.

„Actul al patrulea nu a fost încă scris și trebuie să ne asigurăm că este scris în mod corect", a adăugat el.

„Cele două țări ale noastre, mână în mână de la început, lucrează împreună pentru a se asigura că agresiunea rusă nu poate avea succes", a spus la rândul său Colonna.

„Sperăm că această cooperare poate fi consolidată în continuare", a adăugat ea. „Evident, este în joc soarta Ucrainei, dar și securitatea continentului european", a mai spus șefa diplomației franceze.

Marea Britanie intenționează să semneze un pact de securitate pe 10 ani cu Ucraina, în săptămânile următoare - potrivit The Telegraph. Proiectului de document menționează că Londra se angajează să „susțină Kievul în luptă", oferind ajutor militar concentrat pe resursele, astfel încât Ucraina să poată controla Marea Neagră.

De asemenea, partea britanică va asigura asistență financiară și schimb de informații. În plus, documentul va conține promisiuni de garanții de securitate postbelice, pentru a descuraja Rusia, dacă aceasta decide să atace din nou. Noul acord se va baza pe anunțul recent conform căruia Marea Britanie, împreună cu Norvegia, vor conduce o așa-numită coaliție a forțelor navale, care va transfera două nave pentru dragarea de mine în Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău