Londra „își va folosi toate puterile diplomatice și economice” împotriva oricărei agresiuni ruse în Ucraina

  • 17 Decembrie 2021 20:14
Londra „își va folosi toate puterile diplomatice și economice” împotriva oricărei agresiuni ruse în Ucraina

Regatul Unit „își va folosi toate puterile diplomatice și economice” pentru a împiedica o agresiune rusă a Ucrainei, i-a dat asigurări vineri premierul Boris Johnson președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, anunță Downing Street, relatează AFP.

Boris Johnson a reiterat, într-un apel telefonic, vineri după-amiaza, susținerea britanică a Ucrainei și l-a asigurat pe Volodimir Zelenski de faptul că Regatul Unit ”își va folosi toate puterile diplomatice și economice, în concert cu aliații săi, pentru a împiedica orice agresiune rusă a Ucrainei”, a anunțat un purtător de cuvânt al Guvernului britanic, citează HotNews.ro.
 
Londra pare, astfel, să îndepăteze opțiunea militară, respinsă de către Joe Biden.
 
Johnson și Zelenski au convenit asupra importanței ”dialogului în curs, inclusiv cu Rusia” și au evocat importanța atât pentru Ucraina, cât și pentru țările europene, a unei ”reduceri a dependenței lor față de gazele naturale rusești” și necesitatea ”cultivării unor surse de energie verde și diverse”.
 
Statele Unite, Uniunea Europeană și Kievul acuză de câteva săptămâni Moscova de faptul că se pregătește să invadeze Ucraina.
 
Kremlinul dezminte aceste acuzații.
 
Această convorbire a lui Johnson cu Zelenski are loc la câteva zile după o discuție la telefon a premierului britanic cu președintele rus.
 
Boris Johnson l-a îndemnat luni pe Vladimir Putin la o ”dezescaladare a tensiunlor” și a reiterat avertismentul Londrei potrivit căruia orice intervenție militară rusă în Ucraina ar reprezenta ”o greșeală strategică” plină de ”consecințe” grele.
 
Același avertisment a fost lansat joi de către NATO și UE, care au respins voința Rusiei de a se opune prin veto unei posibile aderări a Kievului la NATO.
 
Moscova cere ca NATO să renunțe ”în mod oficial” la hotărârea pe care a luat-o în 2008 de a deschide ușa aderării Ucrainei și Georgiei la blocul militar occidental.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău