Locuitorii Capitalei sunt așteptați să participe la turul II al alegerilor pentru funcția de primar al municipiului Chișinău

  • 03 Iunie 2018 06:57
Locuitorii Capitalei sunt așteptați să participe la turul II al alegerilor pentru funcția de primar al municipiului Chișinău

Locuitorii Chișinăului își aleg astăzi primarul înainte de termen. În turul doi al scrutinului concurează reprezentantul Partidului Socialiștilor, Ion Ceban și liderul Platformei ”Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase, care este susținut de mai multe partide pro-europene de opoziție.

Ion Ceban și Andrei Năstase au obținut cele mai multe voturi dintre cei 11 candidați care au concurat în primul tur – 41% și, respectiv, 32%. Majoritatea candidaților de dreapta și-au exprimat sprijinul pentru Andrei Năstase, în al doilea tur. Candidata independentă Silvia Radu, cea care s-a clasat pe locul trei, cu aproape 18% din voturi, a evitat să sprijine vreunul dintre candidați.

La fel ca în toate campaniile locale din Chișinău, în turul doi concurează un candidat de stânga și altul al dreptei politice, remarcă analistul politic Ion Tăbârță, iar rezultatele alegerilor vor fi importante mai mult în context politic, decât managerial, mai ales având în vedere că primarul va fi ales pentru un an, până la alegerile locale ordinare din 2019.

Potrivit expertului, rezultatele alegerilor depind în mare măsură de prezența la vot, având în prezența joasă din primul tur, când la urne s-au prezentat doar aproximativ 35% din alegători.

Codul electoral nu prevede un barem pentru validarea alegerilor în turul doi. Prin urmare, el va fi valid indiferent de numărul celor care vor ieși la votare. În listele electorale figurează aproximativ 623 de mii de alegători.

La Chișinău sunt organizate alegeri înainte de termen ale primarului, după ce fostul edil, liberalul Dorin Chirtoacă, a demisionat în luna februarie. El este cercetat într-un dosar de presupusă corupție și a fost suspendat din funcție în iunie 2017. Dorin Chirtoacă neagă acuzațiile care i se aduc și califică dosarul intentat pe numele său drept unul fabricat și motivat politic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău