Lloyd Austin ar putea fi numit secretar al Apărării în administrația Biden

  • 08 Decembrie 2020 10:13
Lloyd Austin ar putea fi numit secretar al Apărării în administrația Biden

Generalul în retragere Lloyd Austin, care s-a aflat în fruntea comandamentului forțelor americane din Orientul Mijlociu în administrația Obama, urmează să fie numit secretar al Apărării în noua administrație Joe Biden, relatează presa americană citând surse sub acoperirea anonimatului, potrivit DIGI24.ro.

Dacă informația se va confirma, Lloyd Austin va deveni primul șef de culoare al Pentagonului, notează sursa citată

În vârstă de 67 de ani, Lloyd Austin a condus Comandamentul Central al SUA (CENTCOM) în perioada 2013-2016, după care a trecut în retragere. Dacă va fi numit, el va avea nevoie de o derogare din partea Congresului pentru a putea ocupa această poziție în cadrul executivului american deoarece au trecut mai puțin de șapte ani de când a fost activ în armată. Așa s-a întâmplat și în cazul generalului Jim Mattis, numit șef al Pentagonului în administrația Trump.

Nominalizarea lui Austin ar putea atrage critici, însă, din partea cercurilor progresiste având în vedere rolul său în consiliul de administrație al mai multor companii, inclusiv al corporației producătoare de arme Raytheon Technologies, scrie Agerpres, care citează Politico. În plus, favorită pentru această funcție era considerată Michelle Flournoy, subsecretar al apărării pentru politici în primul mandat al președintelui Barack Obama, care, dacă ar fi fost nominalizată, ar fi devenit prima femeie șef al Pentagonului.


Ca șef al CENTCOM, generalul Austin a supervizat operațiunile din Orientul Mijlociu în perioada în care aflat în plină ascensiune, organizația Stat Islamic începuse să atace orașe în Irak, ceea ce a dus la o intervenție militară americană. Ca vicepreședinte, Biden avea această zonă de responsabilitate și a lucrat îndeaproape cu generalul Austin. Generalul a supervizat și retragerea trupelor americane din Irak, o uriașă operațiune logistică, iar experiența sa în acest domeniu ar putea fi necesară în elaborarea strategiei pentru campania de vaccinare din Statele Unite, scrie The Washington Post.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău