Livrările analogului de insulină „Strim” vor fi micșorate. Ministerul Sănătății cere achiziții care să corespundă necesităților reale

  • 04 Octombrie 2019 17:21
Livrările analogului de insulină „Strim” vor fi micșorate. Ministerul Sănătății cere achiziții care să corespundă necesităților reale

Analogul de insulină „Strim” se va administra unui număr de aproximativ 3500 de pacienți, anunță ministrul Sănătății, Ala Nemerenco. Totuși, livrările contractuale vor fi micșorate, după scandalul provocat după procurarea acestui medicament pentru bolnavii de diabet. Ministerul a cerut Centrului de Achiziții Publice în Sănătate să încheie un contract adițional care să corespundă necesităților reale. O relatre de Radu Osipov, pentru Radio România Chișinău.

Anul trecut, Ministerul Sănătății a contractat o firmă ucraineană pentru suplinirea necesarului de insulină, destinată bolnavilor de diabet zaharat. Ulterior, după cum susține ministra Ala Nemerenco, cantitatea acesteia a fost majorată nejustificat de aproape 6 ori, până la 413 mii de cartușe, pentru care statul ar fi achitat peste 124 de milioane de lei, chiar dacă inițial au fost alocate 22 de milioane. În același timp, ministrul Sănătății susține că mai mulți pacienți au fost transferați la analogi de insulină, contrar recomandărilor medicale.

Transferul la administrarea bio similară a analogilor de insulină necesită timp suplimentar pentru informarea pacientului despre preparatul nou, claritate mai mare la modul de acțiune a acestora, documentarea reacțiilor adverse posibile, semnarea acordului informat a pacientului, instruirea despre modul nou de administrare, precum și vizite mai frecvente la medic.”

Fostul secretar de stat de la Sănătate, Boris Gâlcă, confirmă că licitația a fost una defectuoasă. El presupune că semnarea contractului s-a făcut din interes economic și electoral. În luna septembrie, reprezentanții companiei ucrainene au discutat și cu noii șefi de la Ministerul Sănătății, iar contractul urmează să fie modificat:

„Reprezentanții de la compania farmaceutică din Ucraina au fost în Republica Moldova, și oficiale, și mai puțin oficiale, s-a discutat mult despre conținutul și rezultatele acestor discuții. Există o îngrijorare sau ceva nu este corect.”

Până acum, analogul de insulină „Strim” a fost livrat în valoare de peste 4 milioane de lei, adică 54 mii 800 de cartușe. Astfel, contractul a fost realizat în proporție de 14 la sută. Pentru cei 3500 de pacienți care se tratează cu insulină au rămas în stoc aproximativ 25 de mii de cartușe. În luna august, Strim a fost retras din nomenclatorul de stat al medicamentelor, iar ulterior medicamentul a fost reintrodus în acest registru.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău