VIDEO | Magistrații Curții Constituționale au examinat sesizarea Maiei Sandu privind dizolvarea Parlamentului

  • 15 Aprilie 2021 09:59
VIDEO | Magistrații Curții Constituționale au examinat sesizarea Maiei Sandu privind dizolvarea Parlamentului

Judecătorii Curții Constituționale sunt în deliberări și urmează să se pronunțe dacă sunt întrunite condițiile de dizolvare a Parlamentului. La ședință a participat și președinta Maia Sandu, care susține că există condițiile necesare de desființare a actualului Legislativ, opinie cu care reprezentanții Parlamentului nu sunt de acord. Ședința Curții Constituționale a fost însoțită de o acțiune de protest în fața sediului Înaltei Curți. 

La ședința la care magistrații constituționali decid dacă sunt sau nu întrunite condițiile de dizolvare a Parlamentului a participat și președinta Maia Sandu. Șefa statului susține că există circumstanțe constituționale pentru dizolvarea legislativului. Maia Sandu a declarat în plenul Înaltei Curți că este conștientă de faptul că desființarea Legislativului este o soluție care poate fi aplicată doar în ultimă instanță și din punctul său de vedere aceasta este ultima instanță.

Sunt conștientă de faptul că dizolvarea parlamentului poate fi aplicată doar în ultimă instanță. Noi ne aflăm în această situație. Acest Parlament a refuzat să numească un guvern prin respingerea a cel puțin două candidaturi. Consider oportună declanșarea procedurii de dizolvare a Parlamentului. Alegerile sunt un element esențial al procesului democratic, cetățenii Republicii Moldova merită o guvernare stabilă și responsabilă”, a declarat Maia Sandu. 

Reprezentantul Parlamentului Radu Radu susține, însă, că nu sunt întrunite condițiile necesare pentru dizolvarea legislativului. El consideră că era nevoie să fie desemnat un candidat pentru funcția de prim-ministru al majorității parlamentare.

„Niciuna dintre persoanele înaintate de majoritatea parlamentară formalizată nu a fost desemnată de președintele Republicii Moldova în calitatea de candidat pentru funcția de prim-ministru. Anume pentru astfel de cazuri, Curtea a reținut că atunci când nici un partid nu deține în parlament o majoritate absolută, președintele trebuie să consulte deputații nu doar pro-forma, ci să desemneze candidatul susținut de majoritate, chiar dacă partidul agreat de președinte nu face parte din majoritate”, a afirmat Radu Radu. 

În timpul ședinței, reprezentanții Parlamentului au cerut să fie recuzat judecătorul constituțional Nicolae Roșca, pentru că acesta ar fi fost anterior avocat al Maiei Sandu.

În timpul ședinței Curții Constituționale, susținători ai Partidului Acțiune și Solidaritate au desfășurat un protest, prin care au cerut organizarea de alegeri anticipate.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:1,54 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău